Ma kakve trke pasa, konja, bikova... Trke kamila su hit!

Predrag Vuković | sport 2018-04-12 21:23:07 2018-04-12 21:23:07

U svetu postoje trke konja, pasa, bikova, pa zašto ne i kamila?

Profimedia

Ovaj sport ne samo da nije na marginama, već je veoma popularan mahom u arapskim zemljama, poput Saudijske Arabije, Katara, Emirata, Egipta, Jordana, Omana... sve do Pakistana, Mongolije i Australije.

Trke su skroz profi, poput konjskih, a u Australiji se čak možete kladiti na pobednika. Ove snažne životinje mogu da trče do 65 kilometara na čas, a u sprintovima, za kratko vreme mogu da dostignu i do 40 kilometara na sat.

Na leđima deva sede džokeji, a u nekim zemljama njima upravljaju tinejdžeri, zbog čega su protestovale pojedine organizacije za ljudska prava.

Deca se često koriste u arapskim zemljama regije Persijskog zaliva. Procenjuje se da između 5.000 i 40.000 dece su džokeji, koji doživljavaju ozbiljne povrede prilikom pada sa kamela. Deca žive u kampovima u blizini staza i ne pitaju se mnogo za svoju sudbinu.

Prvi koji su zabranili da deca jašu deve na trkama jesu Emirati, 2002. Sedam godina kasnije, njihova vlast platila je kompenzaciju na adrese 879 dece koja su morala da se takmiče. Štaviše, Emirati sada zatvorom kažnjavaju svakog ko se usudi da zloupotrebi dete u ove svrhe. Njihovim stopama krenuo je i Katar, koji je 2005. zabranio deci da budu džokeji.

Polako se prelazi na trke kamila bez ljudske posade, ali se i dalje njima upravlja - preko daljinskog upravljača. Na leđima im se nalazi elektronski bič kojim se životinje šokiraju. Zbog svega ovoga pojedine organizacije za zaštitu prava životinja se bune, jer usled bičevanja kamile doživljavaju stres, a nekad i padaju mrtve posle trke.

Što se tiče Australijanaca, kod njih je sve zakonom regulisano, samo odrasli mogu da učestvuju. Najveća trka održava se u Alis Springsu jednom godišnje, dok je najbogatija nagrada za pobednika u Kvinslendu, gde najbolji dobija 25.000 dolara, što je oko 15.500 evra.

 

Expand player
Pogledajte više