Nikola Jokić (Denver Nagets)
EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Nikola Jokić (Denver Nagets)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Nikola Jokić (Denver Nagets), Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Prema proceni Vašington posta, Nikola Jokić trenutno prednjači trci za prestižnu nagradu, a po njihovom pisanju Jokić je to zaslužio briljantnim igrama na terenu.

Vašington post i novinar Ben Goliver su analizirali kandidate za MVP nagradu, a posebno ističu centra iz Sombora.

Goliver ističe da će se sigurno narednih meseci voditi žestoka rasprava oko ovog pitanja, ali je Jokić zaslužio trenutno vodeće mesto po sledećim kriterijumima: raznolikost, uloga, uticaj, individualna statistika i timski uspeh.

Nikola Jokić (Denver)

EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Nikola Jokić (Denver), Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

- Majstor. To je najbolja reč koja opisuje Jokića koji je stavio znak uzvika na svoj senzacionalni start sezone utakmicom u kojoj je dao 47 poena protiv Jute i tako joj je prekinuo niz od 11 pobeda. Jokić igra toliko centralnu ulogu za Nagetse  i to radi na tako visokom nivou, tako da se često čini da su na terenu dvojica Jokića u isto vreme. Jednog momenta on prenosi loptu u napad i inicira akciju. U sledećem, ide na post i povlači sa sobom trojicu ili četvorticu defanzivaca što ostavlja njegove saigrače otvorene na šutu - piše Vašington post.

Statistika pokazuje koliko je Jokić dominantan igrač. Do sada je obarao mnoge rekorde, a tripl-dablovi mu idu kao od šale.

Nikola Jokić

Tanjug

Nikola Jokić, Foto: Tanjug

- Jokić beleži 26,8 poena, ima 11,8 skokova i 8,6 asistencija po utakmici. Mogao bi da preskoči i rekord Vilta Čemberlejna po asistencijama po utakmici, kada se gledaju centri. I dok deluje drugačije jer je tako krupan i nekonvencijalno građen, Jokić orkestrira, eksploatiše "mis mečeve" i čita odbranu tako efektivno poput Lebrona Džejmsa ili Krisa Pola dok je bio na vrhuncu - dodaje se u tekstu.

Jokić je tokom minule nedelje postizao postizao 30,8 poena, uz 10.8 skokova i 62 odsto šuta iz igre.

To je samo jedna od zasluga koja ga kandiduje za prestižnu nagradu.

- Njegova najveća slabost u jurnjavi za titulu MVP-a NBA lige je to što se on ne zamara sa tim stvarima vezanim za individualni učinak, iako su on i Džoel Embid na putu da dobiju prve glasove za 1. mesto još od Dvajta Hauarda 2011. godine, kada se gledaju centri. Pored njih dvojice, Lebron Džejms, Kevin Durant, Kavaj Lenard, Pol Džord i Janis Adetokunbo trebalo bi da budu među kandidatima - piše u tekstu

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: