NBA titula
Chris Young/The Canadian Press v
NBA titula

Chris Young/The Canadian Press v

NBA titula, Foto: Chris Young/The Canadian Press v

Najbolja košarka na svetu je konačno postala najinteresantnija u poslednjih deset godina! Razlog za to možemo da nađemo u komi džina koji je obeležio prošlu dekadu!

Pričamo o Golden Stejt Voriorsu, najboljem timu u deceniji iza nas! Ovaj uspavani gigant je svoju poslednju titulu pre svoje dinastije osvojio 1975. godine, a do 2014. su služili za nabijanje razlike i priređivanje šou-a kao što to rade poznati "Harlem Globetrotters"! Bilo ih je zabavno gledati, ali nije bilo poente takmičarski ih pratiti!

Povlačanjem pravih poteza 2009 - 2014, omogućili su Stiv Keru da stvori pravu košarkašku silu koja je promenila kako ova igra izgleda! Stef Kari ('09), Klej Tompson ('11) i Drejmond Grin ('12) su draftovani od strane Voriorsa, pa je tim draža titula iz 2015. godine kada su pobedili Klivlend Kavalirse koje je predvodio LeBron, uz pomoć Kevin Lava i Kajri Irvinga! Sledeće godine je tim iz San Franciska postao još jači jer je Durent napustio Oklahomu posle bolnog poraza u finalu zapadne konferencije, upravo od Voriorsa!

Golden Stejt je igrao još finala NBA lige 2016., 2017. , 2018.,2019. godine (2017. i 2018. su osvojili titulu!) a onda je krenula " klinička koma" dinastije. Kevin Durent je napustio Voriorse posle dve titule i napravio je novi super tandem sa Kajri Irvingom u Bruklin Netsima! Najbolji šuterski tandem ikada, Klej i Tompson ovu sezonu propuštaju sezonu zbog povreda, dok je ostao jedino Drejmond Grin koji je dobio novog "All-star" saigrača DiAnđelo Rasela!

OTVORENI RAT ZA PRESTO! BITKA ZA LOS ANĐELES!

Lebron Džejms i Entoni Dejvis

AP Tony Gutierrez

Lebron Džejms i Entoni Dejvis, Foto: AP Tony Gutierrez

LeBron Džejms je dugo planirao svoj dolazak u Los Anđeles Lejkerse! Prva sezona u "gradu anđela" je bila probna za "kralja", mlade nade kao što su Ingram i Lonzo su trejdovane da bi se doveo Entoni Dejvis iz Nju Orleans Pelikansa. Time je oformljen prvi veliki tandem u novoj sezoni!

Izlišno je govoriti uticaj LeBron Džejmsa u NBA ligi, on je košarkaš koji je skroz promenio kako upravljanje jednim timom funkcioniše, a njegova famozna "odluka" početkom prošle decenije je tačka u istoriji o kojoj će se govoriti i u nadolazećim godinama, decenijama... 

Uz staru gardu kao što su Dvajt Hauard, Režon Rondo, Džaval Megi, koja želi još jednom da iskusi finale, uz standardno dobre igrače kao što su Aleks Karuzo, Deni Grin, Kaldvel-Poup i ostali, nema sumnje da će "kralj" da napadne tron koji je posle toliko godina "ničiji"!

Stiv Bolmor, Pol Džordž i Kavai Lenard

AP Photo/Ringo H.W. Chiu,

Stiv Bolmor, Pol Džordž i Kavai Lenard, Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu,

Dva tima koja najviše okupiraju pažnju stranih medija dolaze iz istog grada! Stiv Bolmer, jedan od šefova Mikrosofta, svake godine pokazuje strast za svoj tim za kojeg bi i poklonio deonice svoje kompanije kako bi Klipersi konačno preuzeli Los Anđeles! Iako se to neće desiti, pošto je to grad "Jezerdžija", to ne sprečava Bolmera makar da pokuša!

Desetog jula ova organizacija je napravila i najveći korak u svojoj istoriji, potpisali su ugovore sa Pol Džordžom i još važnije sa Kavai Lenardom, MVP finala 2019. godine!

Lenard je dugo čekao da bi saopštio svoju odluku, nakon osvojene titule u Toronto Reptorsima u kojima je proveo jednu sezonu, odlučio je da pojača Kliperse, umesto da oformi super tim sa LeBronom i Dejvisom! On je tražio organizaciji Klipersa da dovedu i Pol Džordža, a još dok je Kavai igrao u San Antoniju, postojala je priča da mu se zvezda Oklahome pridruži kod Grega Popovića! Već dva puta su pobedili svog gradskog rivala ove sezone, a upravo je "kandža" blistala na tim mečevima!

Kako će se Klipersi ophoditi sa glavnom zvezdom tima i njegovim "load management-om" (preskakanju utakmica u regularnom delu) ostaje da se vidi, ali zasigurno da će se Lenard pitati! 

Još o Klipersima - link ispod!

USPON MALIH FRANŠIZA! 

Nikola Jokić

AP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić, Foto: AP Photo/David Zalubowski

Ranijih godina, najveće zvezde ove igre nikad nisu ni pomišljali da igraju u gradovima kao što su Juta, Milvoki, Toronto, Indijana i Denver, sada svaka od njih ima bar jednog superstara!

Počećemo od Denvera kojeg predvodi srpski centar Nikola Jokić! Njega Amerikanci nazivaju "jednorogom", njegova jedinstvena igra omogućava Mareju, Bartonu, Herisu, Grantu i ostalim šuterima da upisuju lake poene!

Plej u telu centra, njegovu igru krase lucidna dodavanja u stilu Vlade Divca, ove sezone je radio na potezu kojeg su Kobi Brajant i Dirk Novicki usavršili do savršenstva, "fejdoveju"! Baš takav poen je postigao za pobedu protiv Minesote!

Jedan od najzaslužnijih za Nikolin uspeh je i Majk Meloun koji je dao šansu našem centru, on je toliko verovao u njega da je tokom leta čak i boravio u Somboru!

Ovo može da bude presudna sezona za Denver Nagetse, veoma jaka prva petorka i odlična klupa mogu ovaj tim iz Kolorada da odvedu do same završnice NBA lige!

Ono što mora da popravi ovaj tim je konzistentnost svih igrača, pogotovo Mareja! Prošle sezone ovaj Kanađanin nije pružio dovoljno dobre partije u plej-ofu, a Jokić koji je igrao i na nekim utakmicama više od 40. minuta, nije mogao sam da nosi Denver!

Uz Geri Herisa koji igra elitnu odbranu, iskusnog Pol Milsapa koji nadoknađuje nedostatke Jokića, pridošlice Džeremi Granta koji je olako pušten od strane Oklahome i nadolazećih zvezda kao što su Majkl Porter džunior i Bol Bol, Denver ima svetlu budućnost, ali tim mora da se fokusira na sadašnjost, pogotovo kad se uzmu u obzir vesti iz Amerike da Meloun razmišlja da istumba roster nekim novim igračima i transferima!

Siakam

Tanjug Alex Brandon

Siakam, Foto: Tanjug Alex Brandon

Branilac titule, Toronto Reptors je ostao bez najboljeg igrača, Kavai Lenarda koji je otišao u Kliperse. Ipak, prestonica Kanade ima odličan arsenal kojim raspolaže, a uz sjajnog trenera kao što je Nik Nurs, koji je odlično specijalizovao defanzivne taktike za neke od najvećih zvezda na istoku (Embid, Janis...), Toronto ima velike šanse da ostane u vrhu istoka koji je konačno postao skoro pa kvalitetan, ali i zanimljiv kao zapad!

Prvu stvar koji je Nik Nurs rekao svojim igračima je: "Kavai je otišao, treba mi neko ko će da uzme njegove šuteve!". Prvi su se javili Paskal Siakim i Fredi van Velvet, a uz iskusne igrače poput Kajl Laurija i Serž Ibake, ovaj tim nije za potcenjivanje! Uz to, Toronto će imati dovoljno mesta u "seleri kepu" da dovede jednu superzvezdu!

Janis Adetokumbo

AP/Morry Gash

Janis Adetokumbo, Foto: AP/Morry Gash

TRKA ZA MVP TITULU! 

Ova era NBA lige nam je donela nestvarne igrače koji obaraju raznorazne rekorde za koje nikad niste ni znali da postoje! Hardenov ofanzivan skilset (umeće-arsenal) nikad nije viđen u najjačoj ligi na svetu, Adetokumbo nastavlja da pruža fenomenalne partije, a sada je dodao u svojoj igri i šut za tri, a sve njih je zasenio Luka Dončić koji obara sve rekorde za igrače ispod 21. godine! Uz Džejmsa, Dejvisa, Lenarda, i ostalih kandidata, trka za MVP titulu nikad nije bila neizvesnija!

MESTO ZA PLEJ-OF 

Teško je prognozirati najboljih osam timova na istoku i zapadu! Zapad koji je godinama bio krcat ali koji je imao moćni Golden Stejt sad je pravo ratište! Sigurno je da su Lejkersima, Klipersima, Nagetsima i Roketsima "obezbeđena mesta", Dalas predvođen fenomenalnim Dončićem pokazuje da bez njih borba neće proći!

Borba za poslednja tri mesta je otvorena, Juta možda ima i najveće šanse, a tu je uvek nezgodni San Antonio koji nije propustio plej-of još od sezone pre nego što su draftovali Dankana, Portland i Oklahoma se neće predati bez borbe, a Finiks Sansi i Sakramento Kingsi traže svoju šansu!

Na istoku je stvar još neizvesnija! Milvoki, Toronto, Boston i Filadelfija bi trebalo da se plasiraju u plej-of, a ako ovako Majami predvođen Batlerom nastavi, sigurno da će pomutiti planove mnogim timovima na istoku! Orlando, Čikago, Detroit i Bruklin će se boriti za poslednja mesta koje vode u razigravanje!

Luka Dončić

AP/Gerald Herbert

Luka Dončić, Foto: AP/Gerald Herbert

ZAKLJUČAK

Sjajna sezona je do sada iza nas, ipak stvar koja je najviše razočarala navijače su slabe partije ovogodišnjih rukija! Zion nije ni igrao, Morant iz Memfisa nije oduševio, a R.Dž Baret nema podršku u Nju Jork Niksima! 

Taj nedostatak super rukija, kao prošlih sezona sa Dončićem, Jangom, Ajtonom, Simonsom, Mičelom i ostalima, je vidna, ali ona ne bi trebalo da vas zavarava pošto svaki ruki može da eksplodira odjednom!

18. Aprila počinje prava stvar, plej-of kada ćemo zaista videti ko je najkonkuretniji za titulu a ko je tim za regularni deo prvenstva (kao što su Roketsi bili svih ovih godina, doduše njih su zaustavljali Golden Stejt Voriorsi)!

Najbolja košarka na svetu je postala najzanimljivija u poslednjih 10 godina, više nema vladavine Golden Stejta na zapadu i LeBron Džejmsa na istoku! 

Narednih godina nas očekuje još uzbudljiva sezona sa povratkom Kleja, Karija u Golden Stejtu i Durenta i Kajrija u Bruklin Netsima, ali ova sezona može da bude prekretnica za budućnost NBA lige!