Slavni as za „Alo!“: AMERIMA DAJEMO PASOŠE, a košarka nam propada!

V. Zogović | sport 2020-02-12 17:41:11 2020-02-12 17:41:11

„Ovo što se radi nije ispravno. Svelo se na Zvezdu i Partizan, a pogasismo sve ostalo“, priča bivši centar Partizana o trendu da igrači iz SAD postaju naši državljani

Profimedia

Kevin Panter, košarkaš Crvene zvezde, na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća igraće kao naš igrač, pošto je dobio pasoš Srbije. Prošle godine, u isto ovo vreme, junak vesti slične sadržine bio je Markus Pejdž, bek Partizana.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE, 13.februar - А1 : Crvena zvezda - Radnički (17), A2: Mega-Sloboda (19.30). 14. februar -

B1: FMP-Dinamik (17), B2: Partizan-Borac (19.30).

POLUFINALE, 15. februar - Pobednik A1 - pobednik A2 (17), Pobednik B1 - pobednik B2 (21).

FINALE, 16. februar (21)

I tako već godinama. Od onog momenta kada je doneto pravilo da u takmičenjima koja se organizuju pod kapom Košarkaškog saveza Srbije jedan tim može da ima četvoricu stranaca u timu. Navodno, kako bismo sačuvali prostor za mlade srpske košarkaše u našim timovima. „Lukavstva“ kojima su pribegli Partizan i Crvena zvezda počela su da žestoko iritiraju mnoge, a među onima koji su odlučno protiv takve prakse je i Ratko Varda.

Nekadašnji centar Partizana, Detroita, Bešiktaša, Reala i Žalgirisa, čovek koji je igrao za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a onda i Srbije i Crne Gore, kao i za A selekciju Bosne i Hercegovine, podseća i na detalj iz 2013. godine, kada mu je nametnuto da na finalnom turniru Kupa igra kao stranac, iako je imao uredne isprave naše države.

Filip je Zvezdu uveo Evroligu
Varda je komentarisao i prelazak Filipa Čovića i Ognjena Kuzmića iz Crvene zvezde u FMP.

- Filip Čović je prošle sezone uveo Zvezdu u Evroligu, dečko igra dobro i borbeno. Da nema taj teret prezimena Čović, bio bi vrhunski košarkaš. Ognjen Kuzmić je bio najbolji košarkaš crveno-belih pre odlaska u Real. Istina, imao je tu saobraćajnu nesreću, ali nema smisla da njih dvojica izgube mesto - jasan je Varda.

- Bolelo je tada, ali je vremenom izbledelo. Živeo sam u Beogradu, ista je situacija bila i s Aleksandrom Ćapinom. Tada su nas računali kao Bosanca i Slovenca, a sada dolazimo do toga da nekim Amerikancima, za koje verujem da su dobri igrači i protiv kojih zaista nemam ništa, dodeliš pasoš zato što imaš ograničen broj stranaca. Sve se pretvara u nešto besmisleno. To nije interes zemlje Srbije. Razumeo bih kada bi bilo kao u Turskoj, gde će Šejn Larin, najbolji igrač Anadolu Efesa, nastupati za njihovu reprezentaciju, pa su mu dali državljanstvo. Za mene je srpski pasoš svetinja. A tako razmišljaju i mnogi naši ljudi koji su u redu dugo čekali da do njega dođu - kaže Varda za „Alo!“.

Da li će „Srbi“ igrati za reprezentaciju?

Za Vardu je poražavajuće i to što u Srbiji ne postoji tim koji može da bude konkurentan večitim rivalima.

- Naša liga, ne računajući ove klubove iz ABA lige, možda je i najslabija u Evropi. Ko će da igra za reprezentaciju kada dođu mečevi kvalifikacija za EP? Ne sumnjam, posložiće sve to Kokoškov, ali i Teodosić i Bogdanović su negde počeli... A pitanje je da li će ti stranci što im se dele pasoši igrati za Srbiju? - pita se Ratko Varda.

Momak koji je rođen u Bosanskoj Gradiški ne želi da bilo šta krije.

- Uvek kažem ono što mi je na srcu, pa ću i ovog puta. Ovo danas nije ispravno. Kod nas se sve svodi na Zvezdu i Partizan i nema dalje. Ugasili su se veliki košarkaški gradovi poput Kragujevca. Ne verujem da će se nešto promeniti, samo se dva kluba nadmeću, pa i u tome ko će dodeliti više pasoša. Kup Radivoja Koraća nije interes države, već klubova koji teže da ga osvoje, da li će neko da kaže - ljudi, ajmo malo ručna - naglašava Ratko Varda.

Expand player
Pogledajte više