Vlade Divac u kući slavnih
AP Elise Amendola
Vlade Divac u kući slavnih, Foto: AP Elise Amendola

Nova velika čast pripala je našoj košarci. Vlade Divac primljen je u kuću slavnih u Springfildu, a tom prilikom održao je govor koji će se dugo pamtiti i prepričavati.

"Za mene je, kada se o košarci radi, to zapravo o ljubavi. Dobra stvar je što sam uz sebe imao mog agenta, Marka Flečera, da uspud zaradim i neke pare", počeo je Divac uz osmeh, ali i istu takvu reakciju cele hale ispunjene košarkaškim legendama.

Divac u Kući slavnih, Partizan poslao predstavnika u Springfild!

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 07.09.2019. 01:02 - 07.09.2019. 07:54 Ovo je novi svečani trenutak za srpsku košarku. Vlade Divac u kući slavnih, Foto: Alo/ @partizanbc U Springfildu u Kuću slavnih, u "društvo besmrtnih, ušao je Vlade Divac! Legenda Partizana, NBA lige, jugoslovenske, evropske i svetske košarke.

Govor je nastavio upravo isticanjem važnosti ljubavi:

"Mislim da vam ljubav daje slobodu i snagu da onaj najbolji deo sebe delite sa drugima i da ih inspirišete. Ljubav vam daje moć da od nemogućeg pravite moguće. Kao i u životu, i u košarci morate da dajete da biste dobili. Na terenu ne dajete od sebe samo loptu nekome drugome, dajete fizičku i psihičku snagu, ulažete u to svoju strast, talenat, veru u saigrače. Tako se ta moć umnožava i cela ekipa pobeđuje", nastavio je naš nekadašnji reprezentativac.

Na rekonstruisanom sportskom igralištu „Aleksandar Rašić" stasavaće novi košarkaši!

AUTOR: Alo.rs/ M. Dr. DATUM I VREME: 07.09.2019. 02:09 Jedno od omiljenih mesta za sport i rekreaciju u Šapcu dobilo je potpuno novi izgled. Otvaranje terena u Šapcu, Foto: promo Velika akcija kompanije Mozzart „Sto terena za jednu igru" nastavljena je na radost svih Šapčana koji od danas mogu da treniraju svoj omiljeni sport na rekonstruisanom sportskom igralištu „Aleksandar Rašić".

O definiciji košarke potom je rekao sledeće:

"Košarka vam je na potpuno suprotnom kraju od sebičnosti. Ona počiva na davanju, na brizi jednih za druge. Kao i u životu, da biste bili uspešni u košarci, morate ponekad da idete do krajnjih limita. Ali, ono što uvek morate je da sklonite u stranu 'ja' i da usvojite 'mi'. Jer, kao što svi znamo, nema slova 'j', 'a' u reči 'tim'. Vaše takmičenje uvek se ogleda kroz vaše prednosti i slabosti. Bez pobeda ali i bez poraza, ne možete da uspete u košarci. Ona ne isključuje, ona uključuje", rekao je Divac.

Partizan pobedio Darušafaku na krilima Zagorca i Jaramaza!

AUTOR: b92-alo.rs/M.D. DATUM I VREME: 05.09.2019. 22:53 Prazne tribine, meč zatvorenog tipa! Partizan - Žalgiris, Foto: twitter/PartizanBC Košarkaši Partizana savladali su Darušafaku sa 81:68 (20:21, 25:8, 20:21, 15:17) u zatvorenoj test utakmici koja je odigrana u Štark areni!

O uključivanju je upravo govorio u sledećem segmentu:

"Košarka uključuje ljude različitog porekla, rase, nacionalnosti... Zahvaljujući viziji Džerija Vesta, ja sam jedan od prvih stranih košarkaša koji su draftovani i zaigrali u NBA ligi. Taj rizik, da otvorite vrata nečem novom, omogućio je Džeriju Vestu da meni ostvari snove. A u tom procesu, NBA je postao od 'američkog sna' najveći košarkaški brend na planeti. Hteo bih da se zahvalim ljudima koji su pomogli da se ovo desi i da ovde stojim pred vama", istakao je Divac.

Tada je nabrojao sledeće ličnosti:

"Hvala mojim trenerima iz Jugoslavije. To su Nikola Opačić, Kime Bogojević, Dule Vujošević, Krešo Ćosić, (Svetislav) 'Kari' Pešić, Duda Ivković. Hvala mojim saigračima sa kojima sa igrao u Evropi, neki od njih su tu sada - Dino Rađa, Dobraš, Nikola Lončar...", rekao je Divac i zastao.

Zaigraj basket na Vračaru i pomozi Nikolini!

AUTOR: Promo DATUM I VREME: 04.09.2019. 09:58 Da je Srbija zemlja košarke i basketa pokazuju, ne samo rezultati koje naša reprezentacija i ekipe ostvaruju na svetskom novou, već i činjenica da basketaška lopta ne prestaje da tapka po terenima širom Srbije.

A onda se setio krvavog raspada Jugoslavije i ovim rečima izazvao aplauz cele dvorane:

"Iako su politika, rat i mržnja pokušali da nas rastave, nisu uspeli u tome. Nisu znali da je naša ljubav jednih prema drugima jača od te mržnje koje su probali da nam ugrade. Ljudi Balkana su kao jedna disfunkcionalna porodica. Možemo mi da se bijemo i svađamo, ali na kraju krajeva - mi jesmo porodica", poručio je Vlade Divac.

Vlade Divac u kući slavnih, Foto: Foto: Alo/ @partizanbc

On se zahvalio svojim NBA trenerima, saigračima poput Krisa Vebera i Peđe Stojakovića koji su bili u dvorani, te porodici.

"Hvala, naravno, svim mojim navijačima, širom sveta. Hvala za ljubav, energiju i podršku, naročito za moje navijače iz porodice Lejkersa i Kingsa. Hvala i svim ljubiteljima košarke iz Srbije", rekao je na engleskom, pa na srpskom izgovorio "Hvala!".

PROČITAJTE JOŠ:

Na kraju, govor je završio sledećim rečima:

"Košarka vam je kao život, igra. Zato, hajde da igramo najbolje što možemo dok smo još tu, uz ljubav, saosećanje, nesebičnost, fer-plej i podršku jedni drugima da budemo bolja ljudska bića. Hvala vam!", zaključio je Vlade Divac.

BONUS VIDEO:

Gudurić posle Portorika: "Cepamo dalje..."