Džejms Harden
AP/David J Philip
Džejms Harden

AP/David J Philip

Džejms Harden, Foto: AP/David J Philip

Los Anđeles Klipersi savladali su Golden Stejt Voriorse sa 129:121 i tako ostali u igri za prolazak u drugo kolo NBA plej-ofa, dok su Hjuston Roketsi bez većih problema dovršili posao protiv Jute Džeza sa 100:93 i tako sa ukupnim 4:1 obezbedili sledeću rundu.

Junak pobede protiv "ratnika", aktuelnih šampiona, bio je Lu Vilijams, nezaustavljiv kada je bilo najvažnije. Vilijams je postigao gotovo sve poene u završnim minutima, uključujući i trojku za 120:118, kojom je meč konačno prelomljen u korist Klipersa.

Bek je meč završio sa 33 poena, četiri skoka i 10 asistencija, a veliku pomoć imao je u Monrezlu Herelu koji je nanizao 24 poena i pet skokova. Centar je pogađao u napetom momentima, kada se panika uvukla u redove Klipersa. Polagao je loptu u koš Golden Stejta ili zakucavao, pa je u tim momentima bio pravi vetar u leđa saigračima.

Do sredine druge deonice se Golden Stejt nalazio u prednosti, a onda su Klipersi preuzeli primat. Sa malim oscilacijama su uspeli da meč privedu kraju i smanje rezultat u seriji na 3:2. Ni raspoloženi Kevin Durant sa rekordom karijere u plej-ofu (45 poena, šest skokova i asistencija) nije pomogao timu da izbegnu poraz, Stef Kari je dodao 24, dok je Klej Tompson stao na 22.

Hjuston je treći put zaredom izborio plasman u polufinale Zapadne konferencije, a kako i ne bi kada su stigli do nekih impozantnih brojki. Šut nije služio "roketse" u meri u kojoj su navikli tokom sezone, pa su se izabranici Majka Dentonija transformisali u potpuno drugačiju ekipu. Ubeležili su 12 ukradenih lopti i isto toliko blokada, što dovoljno govori o odbrani njegovih izabranika (prvi put od 1994 godine su zabeležili u plej-ofu).

Razlog poraza Jute leži u slaboj igri Donovana Mičela, jedne od njenih koji je pogodio tek četiri od ukupno 22 šuta i zabeležio ukupno 12 poena i šest skokova. Bez njegove pomoći Juta nije mogla mnogo čak ni protiv Hjustona koji nije ličio na sebe.

GATUZOVA ČETA BEZ IGRE, IDEJE, SMISLA Lacio pobedio na San Siru, Italija ima PRVOG FINALISTU KUPA!

- Potresen sam, ali ću biti bolje. Jednostavno rečeno, nije išlo večeras, ali ću biti bolji - iskren je bio Donovan nakon meča.

U pobedničkom timu se istakao Džejms Harden sa 26 poena, šest skokova i asistencija i čak četiri blokade uz tri ukradene lopte (10/26 šut iz igre), a pratio ga je Klint Kapela sa 16 poena i 10 skokova. Koliko je "bradina" blok-igra neobična pojava, možda može da posluži i čuveni snimak koji je viđen skoro milion i po puta, a koji dokumentuje da Džejms Harden, zapravo, i ne igra odbranu:

NBA rezultati:

Hjuston Rokets - Juta Džez 100:93 (4-1 u seriji)
Golden Voriors - Los Anđeles Klipers 129:121 (3:2 u seriji)

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо