Luka Dončić
AP/Gerald Herbert
Stojan Dončić

Printscreen/Kosovo online

Stojan Dončić, Foto: Printscreen/Kosovo online

Luka Dončić, fenomen svetske košarke, nikada nije imao želju da sakrije svoje korene. Ali, malo ko zna da je njegovo poreklo vezano za selo Biču na Kosovu i Metohiji i da mu tamo živi rođeni brat Lukinog dede Srbobrana - Stojan Dončić.

U razgovoru za „Kosovo onlajn“, čovek koji je ponosno ostao na svom ognjištu, smeštenom u samoj Dremici, između opštine Klina i Srbica sa svojoj suprugom, jednog maglovitog i hladnog dana, s ponosom je govorio o Luki.

Naši klubovi nisu prepoznali njegov talenat

Stojan podseća i da poznati srpski košarkaški klubovi i stručnjaci nisu na vreme prepoznali Lukin talenat. - Naši treneri nisu primetili da je on posebno inteligentan za košarku. Nisu bili zainteresovani. Slovenci su to brzo videli. Hoću da kažem da Luka nije prvi slučaj. Mi imamo puno sportista koje niko nije prepoznao. Sebe su našli u belom svetu. Takav je slučaj i s Lukom. Menadžer i Lukin otac Saša preporučili su ga Real Madridu. Kada su oni videli njegov talenat, automatski su potpisali ugovor potpisali - u dahu govori Stojan Dončić.

Priča, kao što i dolikuje kada je reč o jednom od najboljih košarkaša današnjice, počinje ispod obruča.

- Ovde smo brat i ja odrasli. Srbobran je sa suprugom zbog teških uslova života još pre četrdeset godina napustio Biču i otišli su u Sloveniju. Tamo su dobili sina Sašu, koji je isto bio košarkaš. Ali njegov Luka nas je sve toliko obradovao uspehom da ja sad stalno pratim američku ligu - počeo je priču Stojan.

Kuća porodice Dončić

Printscreen/Kosovo online

Koš na imanju Dončića, Foto: Printscreen/Kosovo online

Lukinom dedastricu je više nego jasno da je postao i on popularan zbog neverovatnih igara momka koji žari i pali parketima širom SAD.

- Meni je puno srce i svih nas rođaka, što je neko naš iz ovakve provincije i sirotinje krenuo putem slave. A Luka je već obišao svet i postao veoma poznat. Verujte mi, svi me pitaju šta mi je Luka. Ja sam sada zbog njega postao važan - kroz osmeh kaže Stojan.

Luka Dončić

AP/Gerald Herbert

Luka Dončić, Foto: AP/Gerald Herbert

Detroit častio sa 41 poenom!

Dončić je u noći između četvrtka i petka nastavio da pomera granice. U pobedi Dalasa nad Detroitrom 122:111 postigao je 41 poea, uz 12 skokova i 11 asistencija. Meč je odigran u Meksiku, a Luka je tako postao prvi igrač u istoriji NBA koji je upisao tripl-dabl u jednoj NBA utakmici odigranoj izvan teritorije SAD ili Kanade. Boban Marjanović nije igrao na meču odlukom trenera.

Ali, ima ova priča i drugu stranu medalje. On ne može sebe da natera da gleda Luku kada igra protiv Srbije. Protiv svoje zemlje ne može da navija, ali ni protiv svog Luke.

- To je kao kada bi nekog pitali koju ruku da mu otkinete, levu ili desnu. Ne bih voleo nijednu. To je neobjašnjivo, ali dete je sportista, plaćen i radi za novac. Često i ne želim da gledam - objašnjava Stojan.

A da li će se Luka nekada vratiti u selo iz koga je sve počelo... Teško pitanje, na koje niko ne može da da tačan odgovor.

- Sa Lukinim ocem Sašom se čujem telefonom. Ali nije pogodan trenutak za Lukin dolazak, a i vreme je učinilo svoje. Udaljilo ga je od porodičnog korena - sa žalom u glasu konstatovao je Stojan.