Nikola Jokić
Marko Đoković
Nikola Jokić

Marko Đoković

Nikola Jokić, Foto: Marko Đoković

U Americi je velika zvezda, „zlatni grumen“ NBA ligaša Denvera, u reprezentaciji je centar na kome se zasniva budućnost, ali ga u svom gradu meštani i prijatelji najčešće zovu „naš Nidža“. „Slava mu nije pomutila glavu“, uveravali su nas svi na koje smo naleteli tokom posete ovom prelepom gradu na severu Bačke.
- On je naš heroj. Naš Novak Đoković. Najveći ambasador Sombora u svetu - čujemo na ulici, u kafiću, prodavnici, na svakom koraku.

Mogao je Nikola danas da uživa u svim privilegijama koje nudi Denverova košarkaška logistika kraj reke Kolorado, ali je on odabrao Veliki bački kanal i uz njega jednu široku livadu, na kojoj trči, skače i prevrće običnu traktorsku gumu tešku 260 kilograma. U prirodi, na prirodan način, stiče snagu za rivale sa natprirodnim moćima.

Dolazeći na jutarnji trening, u teretani na otvorenom zatičemo veselo lokalno društvo. Ovdašnji bokseri, kik-bokseri, džudisti, rvači počastvovani su što gaze travu i dižu tegove zajedno sa najperspektivnijim NBA igračem, ali pre svega, sa dobrim dečkom iz komšiluka.

- Nikola je s nama svakog jutra. Njegovi treninzi su pakleni, a za sve je „kriv“ kondicioni trener Stiv Hes, Amerikanac koji je u ime Denvera poslat u Sombor da fizički što bolje pripremi svog igrača za novu sezonu. Rade muški, krvavo, pokušavamo i mi sa strane da ih ispratimo, ali za sada samo pogledom - uz osmeh će živopisni trener somborskih Spartanaca Bogdan Zarić (75), poznatiji kao Profa.

Bogdan Zarić Profa

Marko Đoković

Bogdan Zarić Profa, Foto: Marko Đoković

Mister Hes je posebna priča. Tokom treninga je surovi profesionalac, a čim Nikolu posle dva sata propusti kroz šake, kreće sa šalom, ponavljajući na srpskom: „Ćao“, „Zdravo“... Prihvaćen je kao član porodice, kao sugrađanin, kao čovek.

Na red dolaze starija braća Jokić. Strahinja i Nemanja, koji se ne odvajaju od Nikole, ubacuju torbe u auto i voze ga u dvoranu. Automobil je običan, tek da se kotrlja. Zvezdi Denvera glava udara u „nebo“, crvene patike i loptu ne ispušta iz ruku. Vidi se to iz aviona - basketara će zauvek ostati njegova omiljena igračka.

Nikola Jokić

Marko Đoković

Nikola Jokić, Foto: Marko Đoković

 Ulazi u halu i kreće dril sa prijateljem, pomoćnim trenerom Spartaka - Nebojšom Vagićem. Drugari se ne štede. „Kouč“ ga motiviše i povišenim glasom naređuje: „Šutni na koš 10 puta! Hoću da ubediš sebe da ćeš ubaciti svih 10. Moraš da veruješ da ćeš uspeti. Hoću da pogađaš i vezanih očiju.“ Naredba izvršena. Jokićev učinak - 10 od 10!

Nikola Jokić

Marko Đoković

Nikola Jokić, Foto: Marko Đoković

Deca iz obližnje škole zastaju, gvire kroz vrata sale i širom otvorenih očiju posmatraju svaki potez svog idola.
Kakav čas, kakva lekcija! Životna i košarkaška.

 

Komentari (6)

momazver

10.06.2017 08:39

TO 10 od 10,vezanih očiju, na Teveu kanal Nacionalne geografije. Tema čovek kao mašina i šta sve MOŽE ljudsko telo.Demonstrator je bio slovenački košarkaš koji igra u NBA Saša Vujačić. Ma ubacio je i 15 iako je bio sav u nekim mernim žicama, ...da skratim, gomila doktora oko njega objasnila je da se treningom i motivacijom ljudsko telo SKORO može pretvoriti u mašinu,a on i veliki broj vrhunskih sportista to zaista i jesu.SKORO pa MAŠINE,ali koje MISLE,što ih čini još uspešnijim.TRENIRAJ NIKOLA

mila

10.06.2017 09:18

Somborski ponos! Divan i skroman decko!

Deda

10.06.2017 14:47

Samo da bog da da ne anleti na cudoviste od zene kao Novak Djokovic i da ga odvoji od porodice ,prijatelje i celog sveta

Meda

10.06.2017 14:50

Sto duze nek to traje ,i bezi od sponzorusa

XXL

10.06.2017 16:00

Sombor je iznedrio pre njega još jednog izvanrednog levorukog košarkaša ALI mu se somborci NISU odužili i obeležili da je bio njihov sugrađanin. Somborci ispravljajte grešku jer imate divne sportiste ...

Kole

10.06.2017 22:49

@XXL - Gde ti vidis da je levoruk?