Nikola Jokić
AP
Nikola Jokić, Foto: AP

Kao što i svake godine NBA liga dodeljuje individualne nagrade, tako je i ove sezone objavljena lista kandidata za najboljeg trenera lige, najkorisnijeg, najboljeg defanzivnog, najboljeg mladog, najboljeg šestog i igrača koji je najviše napredovao.

Pročitajte još:

JANIS PROŠETAO DINOSAURUSE Milvoki na pola puta do velikog finala! (VIDEO)

SKANDAL U NBA LIGI Igrač Indijane izbačen na dve godine zbog dopinga! (FOTO)

GUBILI -17! Kari izdominirao za pobedu Golden Stejta posle preokreta! (FOTO + VIDEO)

Ono što nas je najviše iznenadilo svakako je podatak da se Nikola Jokić posle neverovatne sezone u kojoj je prosečno postizao 20 poena, imao preko 10 skokova i 7 asistencija i uz sve to vodio Denver do polufinala Zapada gde su Nagetsi poraženi u sedam utakmica od Portlanda.

Nagrada za najkorisnijeg igrača (MVP)

- Janis Adetokumbo (Milvoki Baks) 27,7 poena, 12,5 skokova, 5,9 asistencija, 1,5 blokada

- Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander) 28 poena, 8,2 skoka, 4,1 asisteniju

- Džejms Harden (Hjuston Rokets) 36,1 poena, 6,6, skokova, 7,5 asistencija

MVP titulu brani Džejms Harden, koji je prošle sezone sa svojim Raketama stigao do finala Zapada i u sedam utakmica izbačen od strane šampiona Golden Stejta, dok verovatno najbolje šanse za ovu nagradu ima Janis Adetomump, koji je jedini među kandidatima koji su i dalje u igri za trofej, jer se pored individualne statistike za ovo dostignuće gledaju i plasman timova, kao i regularna sezona. Treći kandidat je Pol Džordž koji je odigrao najbolji sezonu u karijeri i nadmašio onu pre povrede, ali s ozbirom na rano ispadanje Oklahoma Siti Tandersa u plej ofu, "Brada" i "Grik Frik" su u prednosti.

Najbolji trener godine (COTY)

- Majk Badenholzer (Milvoki Baks)

- Dok Rivers (Los Anđeles Klipers)

- Majkl Meloun (Denver Nagets)

Svakako da je prvi kandidat za ovu nagradu Majk Badenholzer koji je u prvoj sezoni uspeo da ostvari skor od 60 pobeda i 22 poraza sa Baksima i osvoji prvo mesto na Istoku u regularnom delu sezone, drugi put u karijeri, jer je nekadašnjem pomoćniku Grega Popoviča to pošlo za rukom i sa Atlanta Hoksima 2015. godine. 

Dok Rivers je napravio pravo iznenađenje ove sezone sa Klipersima, jer su nakon trejd dedlajna svi očekivali da ekipa iz Los Anđelesa ne želi u plej of i da će čekati što boljeg pika na draftu, ipak Rivers ih je uveo u doigravanje i onda pokazao zube šampionu lige Voriorsima pobedivši ih dva puta na veliko iznenađenje mnogih.

Na žalost Majk Meloun je jedini predstavnik Denvera za individualne nagrade, on je u svojoj četvrtoj sezoni u Denveru zauzeo drugu poziciju na preteškom Zapadu i gotovo čitave sezone bio za petama Golden Stejta, što je svakako veliki uspeh, a Nagetsi su se kasnije plasirali u polufinale gde su poraženi od Portlanda, ali ipak je nedostajalo malo iskustva.

Ruki godine - igrač koji je imao najbolji prvu sezonu (ROTY)

- Luka Dončić (Dalas Maveriks) 21,2 poena 7,8 skokova 6 asistencija

- Trej Jang (Atlanta Hoks) 19,1 poen 3,7 skokova 8,1 asistencija

- DeAndre Ejton (Finiks Sans) 16, 3 poena 10,3 skoka 1,8 asistencija

Gotovo čitave sezone Luka Dončić i Trej Jang se nadigravaju i svima je bilo jasno da će biti prvi kandidati za najboljeg rukija sezone.

I Slovenac i Amerikanac su postali prave zvezde NBA lige, vođe timova i sasvim je jednostavno zbog čega su prvi kandidati za ovu nagradu.

Naravno, nikako ne možemo da zaboravimo na Ejtona, koji sigurno nije slučajno biran sa prve pozicije na draftu, ali ipak dajemo više šanse dvojici bekova.

Najbolji defanzivac lige (DPOY)

- Janis Adetokumbo (Milvoki Baks)

- Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander)

- Rudi Gober (Juta Džez)

Janis Adetokumbo i Pol Džordž pored MVP trke, takmičiće se i za najboljeg odbrambenog igrača lige, a konkurenciju će im praviti gorostat iz Juta Džeza Rudi Gober.

Igrač koji je najviše napredovao (MIP)

- DeAron Foks (Sakramento Kings) 17,3 poena 3,8 skokova 7,3 asistencija

- Paskal Siakam (Toronto Reptors) 16,9 poena 6,9 skokova 3,1 asistencija

- D'Anđelo Rasel (Bruklin Nets) 21,1 poen 3,9 skokova 7 asistencija

 Gotovo čitave sezone u superlativima se priča o ovim igračima, Paskal Siakam i D'Anđelo Rasel su najviše pažnje privukli na sebe.

Krilni košarkaš je gotovo čitave sezone u stopu pratio Kavaj Lenarda u sjajnim partijama Toronta, a u njegovom izostanku znao je da vodi Reptorse i preuzima odgovornost kada je bilo potrebe.

Šta bismo rekli o Raselu, a da ljudi već ne znaju? Čovek je bukvalno oteran iz Lejkersa, a onda je dobio ulogu koju zaslužuje u Bruklinu gde je vodio tim do plej ofa, iako ih niko pre početka sezone nije tamo video.

DeAron Foks je imao sjajnu ulogu u Sakramentu, Kingsi su završili na devetoj poziciji i samo malo sreće je nedostajalo da se plasiraju u doigravanje.

Najbolji šesti igrač

- Lu Vilijams (LA Klipers) 20 poena 3 skoka 5,4 asistencija

- Domantas Sabonis (Indijana Pejsers) 14,1 poen 9,3 skokova 2,3 asistencija

- Montrezl Harel (LA Klipers) 16,6 poena 6,5 skokova 2 asistencije

Ovde nam se čini da neće ni morati da se glasa kako bi se ponovo saznao pobednik, jer je "Svit Lu" ponovo imao sjajnu sezonu i bio prva zvezda Klipersa i to sa klupe.

Ostali kandidati su njegov kolega koji igra poziciju centra i takođe igru počinje sa klupe, dok je sin legendarnog Arvidasa Sabonisa, Domantas treći kandidat.

Osvajači ove nagrade biće objavljeni 24. juna, a tom prilikom biće podeljene i nagrade za životno delo Majklu Džordanu i Leriju Birdu.