Filip Čović
Alo! / M. Metlaš
Filip Čović

Alo! / M. Metlaš

Filip Čović, Foto: Alo! / M. Metlaš

U početku osporavan od dela publike, iskusni plejmejker se borio za svaki minut u crveno-belom dresu i naposletku izrastao u istinskog heroja navijača, koji su ga posle osvajanja ABA titule s tribina čašćavali ovacijama - "MVP".

Kako kaže u razgovoru za "Sport plus", Čović i saigrači su krvavili prethodnih devet meseci ne bi li se Zvezda vratila na regionalni tron i, samim tim, u Evroligu.

- Ovo je moj najveći uspeh u karijeri. Najdraža stvar koju sam postigao. Videli ste šta se sve dešavalo van terena, ali nas to nije sputalo. Pokušali smo to da zanemarimo, da se koncentrišemo samo na parket i na kraju smo uspeli - priča Čović.

SAMO DA FIFA DOZVOLI Igrao u Liverpulu, za velike pare prešao u Barsu, sledeća destinacija - ČELSI

Kakvi su utisci posle finala, kada se glava malo ohladila?

- Tek posle utakmice sam saznao da je razlika u duelima protiv Budućnosti, kada smo mi bili domaćini, iznosila više od 100 poena u našu korist. Ali, iskreno, nismo zamišljali da će biti tako. Pripremali smo se za teške utakmice, kao što su bile one u Podgorici. Govorio sam posle druge utakmice da smo krvarili da bismo stigli do 2:0 u pobedama, a kasnije i da samo na taj način možemo do titule. Na kraju, u odlučujućem meču, borili smo se svih 40 minuta, igrali stabilno i zasluženo trijumfovali.

Evroliga je ponovo u Beogradu?

- Iskreno, još sam pod utiskom i nisam svestan da smo šampioni. Serije su bile naporne i biće nam potrebno još nekoliko dana da sve saberemo, vratimo se u normalu i shvatimo kakav smo uspeh postigli. S druge strane, za ovo živeli kao tim minulih devet meseci, a neki od nas možda i više. Borili smo se i bili pravi kada je to bilo potrebno.

Kome posvećuješ titulu?

- Uvek prvo svojoj porodici. Sinovima Mateji i Luki i supruzi Sanji. Najpre njima, a zatim i roditeljima. Potom saigračima i svim ljudima koji žive za nas - zaključio je Filip Čović, plejmejker Crvene zvezde.

Filip Čović

Alo! / M. Metlaš

Filip Čović, Foto: Alo! / M. Metlaš

Nervozom budim sebe i razdrmavam saigrače

Bio si nervozan u Podgorici, naročito u trećem meču?

- Nervozan sam u svakoj utakmici, to svi vide. Na taj način pokušavam da probudim sebe, da razdrmam saigrače. Svestan sam da u nekim situacijama možda i preteram, ali takve su utakmice bile, naporne i pune tenzije. Na taj način se diže ekipa, odnosno svako od nas ponaosob.

PRST U OKO NOVAKU ĐOKOVIĆU Najbolji teniser sveta OCRNJEN u teniskoj javnosti, SVE ZBOG FEDERERA

Titula nemerljivog značaja

Za neke si junak finalne serije?

- Znači mi ova titula, posle svega što se dešavalo, mnogo mi znači. Čestitam saigračima na fenomenalnoj igri, stručnom štabu, navijačima koji su nas bezrezervno bodrili. Bili smo veoma dobri i kompaktni kada je to bilo najpotrebnije.