"GOVORILI SU DA SE ŽIV NEĆU PROBUDITI" Musa prolazio kroz pravi pakao, opraštao se od porodice, a sada je osvojio evropski tron
Mike Ehrmann/via AP

Onaj golobradi klinac koji je Bosnu i Hercegovinu odveo do evropskog zlata 2015. godine u Litvaniji, sada se vratio na "mesto zločina", Kaunas je bilo poprište njegove borbe za evroligaški tron.

Osvojio je Musa Evroligu i 2021. godine sa Efesom, ali samo "na papiru". Nije ni bio deo finalnog protokola, u celoj Evroligi je odigrao tek 12 minuta na četiri utakmice. Potpisao je u januaru 2021. dvoipogodišnji ugovor sa Turcima, bila je to neslavna epizoda, posle koje je Musa načinio hrabar, lud i mudar korak. 

Potpisao je za Breogan, otišao je stepenik niže da bi napravio nekoliko gigantskih koraka više. Sve je nadoknadio, bio je apsolutna zvezda ACB lige, MVP sezone, sve je naplatio prelaskom u Real.

Alo

 

Prevalio je veliki put od talentovane i lude tinejdžerske glave do zvezde Evrolige, značilo mu je veliko iskustvo iz NBA lige iako je bio epizodista u Bruklinu, nedavno je i ekipi Sportala pokazao klasu. Još pre ligaškog gostovanja Partizanu, u Beogradu je izdvojio vreme za kraći intervju iako razgovoro nije bio zakazan, iako je rizikovao da kasni na važann timski sastanak pre večere.

Pokazao je klasu i reakcijama na ružne prozivke navijača, a bilo ih je na mečevima protiv Crvene zvezde i Partizana - nije se na to ni osvrtao, sve je to video kao deo navijačkog folklora u želji da se rival izbaci iz takta. Pokazao je zrelost i na terenu i van njega, a za njega košarka stvarno može da bude samo igra posle onog što je doživeo još kada je igrao za Breogan. 

LEGENDA NAJAVILA KRAJ Karmelo Entoni objavio da završava igračku karijeru

EPA-EFE/J.J.Guillen

 

On je tokom jednog meča dobio udarac u vrat, a u razgovoru za podkast "Inkubator" govorio je šta se sve dešavalo nakon toga.

- Bilo je strašno. Uhvatio sam se za vrat i nisam mogao da pričam. Prišao sam sudiji, pokušavam da mu kažem, ali ne ide glas. Na poluvremenu ulazim u svlačionicu, stanem pred ogledalo i vidim grkljan sa strane stoji. Mislio sam da mi nešto nije u redu s očima. Vratio sam grkljan, a on se lagano pomjerio na stranu. Neverovatno. Lekar kluba je ušao, pomerao je grkljan i ja sam propričao. Odigrao sam tu utakmicu, sve je bilo savršeno i nakon utakmice, klupski lekar mi je rekao da idem kući i da ćemo ujutro na pregled. Smatrao je da nije ništa opasno čim sam mogao igrati - rekao je Musa. 

Ipak, na svoju inicijativu odlučio je da ode u bolnicu, što se ispostavilo kao potez koji mu je spasio život.

- Otišao sam za svaki slučaj u bolnicu da sam miran, da mogu zaspati. Došao sam u bolnicu, videli su hematom i za svaki slučaj su me poslali na CT. Čekao sam i kuckao na telefon s Mahalbašićem šta da mi naruči u restoranu. Zatim ulazi pet lekara. Uhvatio me je za ruku jedan od njih i govori mi: 'Nemoj da se prepadneš, sve će biti ok, ali ako te pustimo kući, nećeš se ujutro probuditi'. 

- Nije mi bilo ništa jasno. Saopštili su mi da me za deset minuta moraju hitno operisati. Pokazali su mi snimak grkljana, rekli su mi da dišem bukvalno dva posto i da se svaki tren može zatvoriti i da mi u tom slučaju nema spasa. U tom trenutku ni košarka, ni utakmice, ništa mi nije bilo bitno - rekao je Musa, koji je potom nastavio.

- Samo sam nazvao porodicu, bukvalno da se oprostim. Poslao sam u grupni čet Breogana poruku da se drže, da svima poželim sreću u karijerama. Mislio sam da se neću izvući.

Posle ovakve priče - košarka stvarno deluje samo kao igra. U kojoj Musa uživa, zasluženo. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading