FIBA SE OGLASILA Sutra je žreb za kvalifikacije, nazire se put Srbije ka Mundobasketu
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Reprezentacija Srbije će sutra u podne saznati imena rivala u prvom fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine. FIBA je skratila spisak potencijalnih rivala Srbije, pa to znači da "orlovi" mogu na selekcije iz šešira četiri (Crna Gora, Hrvatska, Letonija, Ukrajina), pet (Finska, Gruzija, Belgija, Mađarska) i osam (Makedonija, Švedska, Portugalija, Slovačka).

Predstojeće kvalifikacije za Mundobasket igraće 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa po četiri tima. Igraće se po sistemu "domaćin-gost", a posle završene prve faze prolaz dalje obezbediće po tri najbolje plasirane ekipe iz svake grupe. Druga faza igraće se u četiri grupe sa po šest učesnika, takođe po sistemu "domaći-gost", ali samo sa rivalima iz grupe koja se "ukršta" dalje. Rezultati iz prve faze se prenose dalje. Plasman na Mundobasket obezbediće 12 selekcija, odnosno po tri iz svake grupe.

Prva grupna faza igraće se u tri "prozora". Prvi je na programu od 20. do 30. novembra ove godine, a zatim od 21. februara do 1. marta i od 27. juna do 5. jula 2022. godine. Druga runda kvalifikacija takođe je planirana da se odradi u tri reprezentativna termina - od 22. do 30. avgusta i od 7. do 15. novembra 2022, te od 20. do 28. februara 2023. godine. U svakom "prozoru" igraće se po dve utakmice.

PRVI ŠEŠIR: Španija, Francuska, Slovenija, SRBIJA;

DRUGI ŠEŠIR: Italija, Litvanija, Grčka, Nemačka;

TREĆI ŠEŠIR: Češka, Poljska, Rusija, Turska;

ČETVRTI ŠEŠIR: Crna Gora, Hrvatska, Letonija, Ukrajina;

PETI ŠEŠIR: Finska, Gruzija, Belgija, Mađarska;

ŠESTI ŠEŠIR: Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Izrael, Holandija;

SEDMI ŠEŠIR: Island, Estonija, Bugarska, Belorusija;

OSMI ŠEŠIR: Makedonija, Švedska, Portugalija i Slovačka.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading