UEFA
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
UEFA

EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

UEFA, Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Pojedini evropski velikani odlučni da više ne igraju Ligu šampiona u organizaciji UEFA, žele da naprave svoje takmičenje (Superligu) u kojem će igrati samo najbolji klubovi, a oni neće morati da igraju protiv "malih ekipa".

Superliga bi trebalo da bude sačinjena od 16 stalnih klubova i četiri koja bi izborila plasman u takmičenje kroz nacionalna prvenstva. Bila bi podeljena u dve grupe po deset klubova, a u četvrtfinale bi išla po četiri najbolja iz obe grupe.

Potpisnici za početak Superlige su Real Madrid, Totenhem, Mančester Junajted, Liverpul, Barselona, Arsenal, Atletiko Madrid, Milan, Juventus, Inter i Čelzi.

Postoji problem, velikani prave račun bez krčmara.

UEFA je protiv organizovanja ovog takmičenja, poruka je da će ona uvesti promene u Ligu šampiona kako bi svi bili zadovoljni.

Ujedno je zapretila klubovima koji žele Superligu.

- UEFA i čelnici La Lige, Premijeršipa i Serije A su dobili informacije da pojedini engleski, španski i italijanski klubovi planiraju da objave početak takmičenja koje je nazvano Superliga. Ako se ovo desi onda želimo da jasno poručimo da će UEFA i ova nacionalna prvenstva, ali takođe i FIFA i svi naši saradnici uraditi sve da stopiraju ovaj projekat. Ovo je projekat koji se zasniva samo na interesu tih klubova u trenutku kada je to najmanje potrebno. Razmotrićemo sve načine da to zaustavimo jer nema drugog rešenja. Kao što je najavila FIFA klubovi će biti izbačeni iz igranja bilo kog drugog takmičenja na nacionalnom, evropskom ili svetskom nivou. Igrači ovih klubova će dobiti zabranu igranja za svoje reprezentacije. Zahvaljujemo se klubovima u drugim državama, posebno Francuskoj i Nemačkoj, koji su odbili da potpišu ovaj dokument za Superligu. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv ovog projekta koji je najavljen. Ovo traje predugo i stvarno je više dosta - stoji u saopštenju UEFA.

Očekuje se da novi plan za Ligu šampiona UEFA predstavi sutra.

Od sezone 2024/25. u ovom takmičenju igralo bi 36 klubova, ne bi se igrala grupna faza.

Cilj je da se igra više utakmica, a UEFA bi klubovima osigurala mnogo veće zarade.

PROČITAJTE JOŠ: