Vremeplov
Arhiva "Borba"
Vremeplov

Arhiva "Borba"

Superga, Foto Twitter

Avionske nesreće su odnele živote mnogih sportista, a najpoznatije tragedije su padovi letelica Mančester Junajteda i Šapekoensea, a bilo ih je još nekoliko. Jedna od najtežih ikad desila se 1949. godine, kad je poginula gotovo cela ekipa Torina, jedna od najboljih u istoriji, ne samo kluba, već i u Italiji. Na licu mesta poginula je 31 osoba, cela posada i svi putnici, niko nije preživeo stravičan sudar aviona sa brdom iznad Torina.

Strašna vest brzo se proširila gradom, a do večeri je za tragediju saznao i Sauro Toma, odbrambeni fudbaler koji zbog povrede nije otputovao u Lisabon. Kad je izašao na ulicu, navijači su ga zaustavljali na svakom koraku.

Pre nego što je preminuo 2018. u 92. godini, Toma je rekao:

- Bio sam osuđen da živim, dok su moja braća poginula.

Avion je zbog guste magle udario u zid crkve na brdu. Istraga je kasnije pokazala da je došlo do kvara na navigacionom sistemu aviona zbog čega je pilot mislio da je izbegao brdo. Kad je shvatio šta se zaista dešava, bilo je kasno.

Pomoć posle tragedije

Sledeće sezone svaka prvoligaška ekipa dala je Torinu po jednog igrača. U sezoni 1949/50 titulu je osvojio gradski rival Juventus, a Torino je bio šesti. Posle nesreće Torino je još samo jednom bio prvak Italije, u sezoni 1975/76, a ukupno ima sedam Skudeta.

Dva dana posle nesreće više od pola miliona ljudi izašlo je na ulice Torina kako bi se oprostili od poginulih fudbalera. Više od dve trećine stanovnika grada sa severa Italije je tad bodrile Bikove, Juventus nije bio ni približno popularan ni u gradu ni u državi kao Grande Torino.

Ostali prvoligaški klubovi su odmah posle tragedije tražili od čelnika italijanske Serije A da se Torinu pripiše titula te sezone. Kako je saopšteno tada - samo je sudbina uspela da ih pobedi. I tako je ova ekipa ušla u legendu italijanskog fudbala ali ne pod imenom Nepobedivi, već Besmrtni. Tragedija Superga zauzima važno mesto u klupskom identitetu, to je svojevrsno nasleđe koje nikada neće biti zaboravljeno. Svake godine hiljade navijača se okuplja na mestu nesreće.

Koliko je Torino bio moćan u tom trenutku, govore brojke. Grande Torino i dalje drži tri rekorda u italijanskom fudbalu. U sezoni 1947/48 Torino je postigao 125 golova na 40 utakmica, a imao je rekordnu gol razliku - 92.

Grande Torino

Wikipedia

Grande Torino, Foto: Wikipedia

Ova ekipa do tragedije šest godina nije izgubila utakmicu na domaćem terenu, a pobeda od 10:0 nad Alesandrijom u maju 1948. ostaje najubedljivija u istoriji Serije A. Velike zasluge za to zlatno doba Bikova ima predsednik Ferućio Novo koji je doveo neke od najboljih italijanskih fudbalera poput Valentina Macole koji je postao i kapiten reprezentacije.

Nova je tragedija potpuno slomila, a on je čak i sinu dao ime po Macoli. Novo nije putovao sa ekipom u Lisabon jer se razboleo. Podneo je ostavku na mesto predsednika u leto 1953. godine, pošto nije uspeo da stvori novi moćni tim Torina. Inače, 1950. godine bio je vođa italijanske reprezentacija na Mundijalu u Brazilu. Azuri su tamo putovali brodom, a ne avionom, zbog straha da se ne ponovi tragedija.

Drugi ključni čovek u stvaranju velikog Torina bio je Erno Egri Erbstajn, mađarski trener koji je 1938. morao da se vrati u rodnu Mađarsku kada je Benito Musolini uveo antisemitske zakone. A u Budimpešti je uspeo da pobegne iz radnog logora za vreme Drugog svetskog rata. Po završetku rata se vratio u Torino gde je nastavio da stvara veliku ekipu, koja je otišla u večnost tog 4. maja 1949. godine.

Neverovatna životna priča Engleza, pomoćnog trenera

Pomoćni trener ekipe Lesli Livsli je poginuo sa ostatkom ekipe, a pre toga je preživeo čak tri avionske nesreće. Englez je rođen 1911. godine, igračku karijeru morao da završi ranije zbog rata, a potom je odlučio da bude trener. Bio je član Kristal Palasa kada se 1939. prijavio u Kraljevsko vazduhoplovstvo. Bio je dodeljen padobrancima, imao je svojevrsnu ulogu organizatora operacija, često i duboko iza neprijateljskih linija. Jednom prilikom je avion u kojem se nalazio greškom oboren nedaleko od Sautemptona. Bila je to „prijateljska vatra", a svi su poginuli osim Leslija. Tokom rata je Livsli preživeo još jednu avionsku nezgodu, a zatim je i kao trener mladog tima Torina bio učesnik avionske nesreće 1948. godine. Prilikom sletanja na aerodrom pokvarile su se kočnice, ali je krilo aviona zakačilo hangar, što je usporilo pad i tragedija je nekako izbegnuta. Iste godine je reprezentacija Engleske putovala u Torino na meč sa Italijom. Sedmorica fudbalera Torina nastupilo je za Azure, a za Englesku je branio Frenk Svift koji je kasnije kao novinar poginuo u avionskoj nesreći u Minhenu prateći Mančester Junajted. Engleska je ubedljivo pobedila Italiju sa 4:0 u pomenutom meču, ali taj poraz nije naškodio Livslijevoj reputaciji. Čak su pojedini italijanski mediji kasnije pisali da su igrači Torina tražili da Livsli pređe iz mladog u prvi tim jer im se svidelo kako Englez radi.