Dijego Simeone
EPA/EFE/LuisGene
Dijego Simeone

EPA/EFE/LuisGene

Dijego Simeone, Foto: EPA/EFE/LuisGene

Fudbalski treneri su nit koja drži tim na okupu. Dužni su (i plaćeni) da svaki pojedinac skladno radi sa ostalim članovima tima, na terenu i van njega, kako bi sve besprekorno funkcionisalo na putu ka trijumfima.

Uloga trenera je veoma važna, a kada klub pronađe dobrog stratega vlasnici moraju da budu spremi na sve kako bi nastavili saradnju. Bacaju razne mamce i zbog toga su najbolji treneri ljudi koji najviše zarađuju u fudbalu.

Lista pet najplaćenijih ne znači da je to redosled i najboljih ili najtrofejnijih. Svako ima svoje viđenje, a lista u kojoj je novac u prvom planu jedina je relevantna. Zato sledi lista Top 5 najplaćenijih fudbalskih trenera na svetu u 2020. godini.

Neki od ovih stručnjaka zaradili su daleko više zahvaljujući sponzorskim ugovorima, međutim, ovoga puta fokusiraćemo se samo na njihove bruto plate.

5. Žoze Murinjo (Totenhem) - 16 miliona evra godišnje
Portugalac odavno nije na vrhuncu slave, ali je i dalje tražen i harizmatičan. Posle Porta, Čelsija (dva puta), Intera, Reala i Mančester junajteda trener rođen u Setubalu pokušava da sa „mamuzama“ ostvari zapažen rezultat. Kandodat je za titulu, a plasman u Ligu šampiona ne bi smeo da mu umakne.

4. Jirgen Klop (Liverpul) – 16,5 miliona evra
Klop je na promociji u Liverpulu obećao da će klub vratiti na staze stare slave i uspeo je. Igra u kojoj forsira visoki presing dala je rezultat najpre u Evropi, a onda je osvojena i prva titula od osnivanja Premijer lige. Nije čudo što je među najboljim fudbalskim menadžerima i sa najvećom zaradom na svetu. Na sve treba dodati da je sigurno najsimpatičniji, a njegove izjave ulaze u anale.

3. Pep Gvardiola (Mančester siti) – 22 miliona evra
Posle loše prve godine sa „građanima“, u kojoj nije osvojio trofej, dokopao se titule u Engleskoj kao prvi trener koji je osvojio 100 bodova. Ali, bogate gazde nisu zadovoljne jer nema Lige šampiona, a zbog nje su ulagali šakom i kapom. I dalje to rade, a Katalonac traži još i još ... Gvardiola puno zarađuje i od brojnih sponzorskih ugovora, ali to je drugi par obuće...

2. Antonio Konte (Inter) - 30 miliona evra
Italijan Konte, drugi je na listi najplaćenijih fudbalskih trenera na svetu. Višestrukom šampionu (Juventus i Čelsi) ne cvetaju ruže i jedan je od kandidata da dobije otkaz u italijanskoj eliti. Posebno je razočarao u grupi, i Inter nije prošao u nokaut fazu Lige šampiona. Ima veštačku kosu pa nije mogao da je počupa od besa. Cilj je da Juventus svrgne s trona, a prošle godine zaostao je jedan bod. Posle smene u Čelsiju postao je bogatiji za 9,8 miliona evra.

1. Dijego Simeone (Atletiko Madrid) - 40,5 miliona evra
Kada je reč o motivisanju tima, organizaciji defanzive i sklapanju relevantnih poslova u transfer periodima niko to ne radi bolje od drčnog Dijega Čola Simeonea. Transformisao je Atletiko u tim koji se ravnopravno nosi sa Realom i Barselonom, a kurentan je i u Evropi. U klubu je od 2011. godine, što je pravi raritet! Kontroverzni stručnjak je 2019. godine produžio ugovor do 2022. i zadržao prvo mesto na ovoj listi najplaćenijih trenera.

PROČITAJTE JOŠ: