Srđan Jovanović
Profimedia
Srđan Jovanović

Profimedia

Srđan Jovanović već sudio na EP za mlade, Foto: Profimedia

Novak Simović, Danilo Grujić (tri zaredom), Milorad Mažić, pa opet Grujić, beše i Majo Vujović... Sudije minulih večitih derbija u prvenstvu. Srđan Jovanović? Ne, ne, on očigledno nije taj kalibar za srpski fudbal. A, da, da, to je isti Srđan Jovanović koji će u nedelju voditi finale EP za mlade, meč između Nemačke i Španije.

UEFA

Profimedia

Šta reći? Srpska posla... Mladi Beograđanin (33), tolikog poverenja od UEFA da deli pravdu u meču za prvaka Evrope, još nema odsuđen dvoboj Crvene zvezde i Partizana. Pet sezona je na superligaškoj sceni i još čeka na debi u najznačajnijoj utakmici našeg fudbala.

Zoran Petrović

Alo!/Marko Metlaš

Zoran Petrović, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Mažić mu utabao put u elit-klasu

Nemali broj fudbalskih ljudi u Srbiji smatra da je Srđan Jovanović novi Milorad Mažić. Naš sagovornik ih, veli, ne bi upoređivao.

- Drugačiji su tipovi sudija. A naravno da je bitno da Srbija ponovo ima sudiju najvišeg ranga. Tome je doprineo i Mažić. Vreme koje je proveo na listi i utakmice koje je sudio pomogli su nam da imamo njegovog naslednika u elit-klasi. Do tog mesta se, verujte, teško dolazi - ističe Petrović.

- Sudiće, mlad je, vreme je pred njim. U poslednjih nekoliko godina je u grupi sudija koji su potencijalni kandidati za vođenje derbija. A i ta utakmica više nije ona bez koje neko ne može da postane dobar sudija u pogledu kvaliteta - poručuje za „Alo!“ Zoran Petrović, naš proslavljeni arbitar i doskorašnji predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

 

milan mandarić

Alo Ognjen Radosevic

Jovanović je u prošloj sezoni špartao po Starom kontinentu s pištaljkom u rukama. Sudio je klubovima u Ligi Evrope (kvalifikacije, grupa, nokaut-faza), reprezentacijama u Ligi nacija i kvalifikacijama za EP 2020, zvali su ga da deli pravdu i u Grčkoj, a u Srbiji je upisao 14 superligaških mečeva i, naravno, nijedan od tri večita derbija.

Srđan Jovanović

Alo!/Vladimir Marković

Jovanović sudi u Superligi Srbije, ali ne i večiti derbi, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Njegova karijera se pravilno razvija, dok se, primera radi, Mažić pojavio na sceni kasnije i išao ubrzanim tempom. Srđan je vrlo blizu ulaska u elit-klasu evropskih sudija, a to znači da će redovno suditi Ligu šampiona. Možda već naredne godine - dodaje Petrović, kome je nedavno istekao jednogodišnji ugovor sa FSS-om koji na Terazijama 35 nisu želeli da obnove.

PROČITAJTE JOŠ: