Vladimir Stojković
EPA/Dominik Angerer
Vladimir Stojković

EPA/Dominik Angerer

Vladimir Stojković, Foto: EPA/Dominik Angerer

Navikli smo da Stojković najbolje brani u dresu "orlova", pa je o tome bilo reči, iako je često bio van pravog ritma u klupskom angažmanu.

- Sve je nekako krenulo od tog Sportinga gde sam naišao na neki problem koji se desio i od tada sam gledao samo da bežim i stalno su se dešavale pozajmice, nemaš vremena da se adaptiras na nešto, uvek si negde pozajmljen, a ja sam gledao samo zbog reprezentacije, lutao bilo gde samo da bih imao minutažu. Svugde sam imao sjajne odbrane iako sam imao samo po sedam dana za adaptaciju, što je nešto najgore za golmana

Posle je ključan bio transfer u Izrael.

- Konačno sam potpisao ugovor dužinski ugovor sa Makabijem iz Haife u kome sam proveo dve fantastične godine. Sve ostalo su blle pozajmice gde te niko ne gleda kao svog kada si pozajmljen.

Počeci su bili interesantni za Stojkovića.

- Kada sam prvo počeo da treniram fudbal bio sam igrač pa onda kada nisu imali golmana, bukvalno mi je rekao trener da imamo problem sa golmanom, ja sam samo prihvatio da bih branio, i naravno, genetika je presudila zbog oca i brata koji su se takođe bavili fudbalom.

Sledeće Svetsko prvenstvo je treće na koje ćeš ići?

- Tako je, da bi fudbaler to uspeo matematički da uradi, on mora da debituje kao mlad za reprezentaciju. Ja sam imao sreće da sam na svoje prvo prvenstvo otišao veoma mlad, imao sam 21-22 godine. Tako da sam na vreme počeo da branim za reprezentaciju i evo dočekao treće prvenstvo Sveta.

Neostvarena želja?

- Da zaigram u Real Madridu.

Najdraža odbrana?

- Odbranjen penal u Južnoafričkoj Republici. (Odrbranio je penal protiv Nemačke, prim.aut. Imaće priliku da to ponovo učini jer bi se "orlovi", u slučaju prolaska grupe, verovatno ukrstili sa "pancerima" u osmini finala).

Kako češ se spremati za Svetsko prvenstvo?

- Uz par knjiga iz psihologije i meditaciju - Blago cara Radovana, Moć podsvesti, Put kojim se ređe ide i još dve tri. To mi pomaže, usmerava mi energiju tamo gde treba.

Stojković je jedan od igrača sa najvećim stažom i samo pet fudbalera u istoriji imaju više nastupa od njega za reprezentaciju... A kada se počinje, obavezna je inicijacija.

- Kada neko novi dođe u klub ili reprezentaciju pravilo je da peva pred svima. Popne se na stolicu i predstavi se pred svima i zapeva neku pesmu. Ja sam pevao samo u Nantu, a u Notingemu smo pevali Bentner i ja zajedno, u stvari on je pevao a ja sam igrao, tako smo se dogovorili jer ni on ni ja nismo hteli da pevamo.

Promenio si se u karakteru, postao si mirniji i koncentrisaniji, imas jasan fokus. Mitrović kaže da ga je promenilo rođenje sina?

- Njega ne može ništa da promeni verujte mi. Šalim se, sigurno je da svakog dete promeni, drugačije gledaš na svet, malo nekad budeš okrutan prema ljudima kad si mlađi, ali u principu isti sam kao što sam bio samo što sam neke negativne frustracije izbacio.

Koliko vodiš računa o ishrani?

- Generalno jedem lako varljivu hranu, piletinu, riža, povrće grilovano. Ako dobijem kilogram dva, za tri četiri dana to spuštam sa ovom ishranom. Gledam da ne prelazim 98 kilograma.

Mnogi su primetili da ljubiš loptu tokom utakmice?

-Pa ljubim je, ona mi je sve u životu. Mislim dosta toga mi je sve, ali jako je bitna.

Komentari (1)

autolob

09.06.2018 13:15

NE bih da gledam nase upravo zbog ove vezare