Fudbalski sudija/ilustracija
Profimedia
Fudbalski sudija/ilustracija

Profimedia

Fudbalski sudija/ilustracija, Foto: Profimedia

Neviđeni skandal dogodio se u Hrvatskoj, gde je Martin Pauk, fudbalski sudija i političar iz Splita, veličao ustaštvo! On se, naime, kao veliki navijač Hajduka uključio u prepucavanje „torcide“ i riječke „armade“, a kao vrstu uvrede pristalice suparničkog tima nazvao „delijama“. Ali, zarad lakšeg objašnjavanja, krenimo redom.

Marin Pauk, status na fejsbuku

printskrin/fejsbuk

Armada iz Rijeke u Splitu, Foto: printskrin/fejsbuk

U noći između 6. i 7. januara, odnosno Badnjeg dana i Božića, po julijanskom kalendaru, pripadnici splitske „torcide“ odradili su jednu od njihovih prepoznatljivih akcija. Pod okriljem noći, otišli su na stari riječki stadion „Kantridu“ i ostavili transparent na kojem je pisalo „Srećan Božić, pi*čke četničke“.

Odmah nakon toga, „armada“ je uzvratila odlaskom u Split, gde su razvili transparent „Herojske akcije pod okriljem noći, ovako svatko može doći“. E, baš taj transparent bio je povod da Pauk pokaže svoje ustaštvo.

Veliča Antu Gotovinu

Osim što mrzi sve što je srpsko, Martin Pauk na svom zvaničnom Fejsbuk profilu ima običaj da veliča i ratne zločince, kao što je recimo Ante Gotovina. On je pre oko dva meseca, na godišnjicu oslobađajuće poruke ovog generala, napisao objavu u kojoj je, između ostalog, napisao: „Generale, hvala za sve“. Uz to, veliki je zagovornik primanja migranata, pa je tako u jednom svom postu na tu temu poručio: „Delujmo dok još možemo, posle će biti kasno“.

Naime, on je, prepravio fotografiju navijača iz Rijeke, tako da je umesto njihovog teksta vidljiva poruka i „Delije rečke pokazale 'moć', došli u Split na božićnu noć!“. Kao uvreda u celoj ovoj priči korišćeno je ime navijača Crvene zvezde i ekavica, a najveći skandal od svega je ustaško slovo U u ovoj poruci.

Uz to, kao komentar na ovu sramnu fotografiju, Pauk je napisao: „Ponoćka je prošla, deco iz 'armade', vratite se kući, sarme vam se hlade“.

Marin Pauk, status na fejsbuku

printskrin/fejsbuk

Marin Pauk, status na fejsbuku, Foto: printskrin/fejsbuk

Splitski političar je zatim ušao u polemiku s navijačima oba kluba, kojima je, da bi opravdao sebe, rekao da je bolje da se „bockaju transparentima, nego noževima“. Mnogi su mu poručili da ih je ovim potezom veoma razočarao, da bi on posle nekoliko sati obrisao spornu objavu sa svog Fejsbuk naloga.