Mesut Ozil
AP Photo/Frank Augstein
Mesut Ozil

AP

Mesut Ozil, Foto: AP

Fudbaleri Malatijaspora, kluba čiji dres od ovog leta nosi nekadašnji kapiten Crvene zvezde Mičel Donald, na prijateljskom meču sa Gacijantepom nosili su majice sa likom Mesuta Ozila, koji se nedavno povukao iz reprezentacije Nemačke.

Fudbaleri su zašli su na teren u majicama sa likom Mesuta Ozila sa porukom: "Svi smo mi ti, stop rasizmu", a nekadašnji Zvezdin vezista nije se našao u startnoj postavi za ovaj meč.

Turski klub se tako jasno svrstao na stranu fudbalera Arsenala koji se posle Svetskog prvenstva povukao iz reprezentacije Nemačke nakon devet godina zbog nezadovoljstava odnosom vodećih ljudi u savezu, za koje se nije libio da kaže i da su rasisti.

Nakon povlačenja objasnio je da ke teško doneo tu odluku, ali da neće igrati za reprezentaciju Nemačke, sve dok bude osećao rasnu mržnju i nepoštovanje.

- Kada visoki funkcioneri Fudbalskog saveza postupaju prema meni kao što postupaju, kada ne poštuju moje turske korene i sebično me koriste u političku propagandu onda je stvarno dosta. Rasizam nikada ne sme biti prihvaćen - naveo je Ozil.

Mičel Donald, Foto: Alo!

Podsetimo, Ozil se pre dve nedelje u otvorenom pismu obratio nemačkoj naciji kako bi obrazložio fotografiju sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, zbog kojih je došao na metu kritika u Nemačkoj.

Ozil je rođen u Nemačkoj gde je nastupao za Verder i Šalke, ali nikada nije bežao od svog turskog porekla, štaviše rekao je da je porodično vaspitavan da poštuje korene.