Navijači Spartaka
Oliver Bunić
Navijači Spartaka

Oliver Bunić

Navijači Spartaka, Foto: Oliver Bunić

Pred prijateljsku utakmicu sa Crvenom zvezdom, nasmejane „baćuške” nas uveravaju da će ih na stadionu biti čak 5.000! Mnogi od njih su u srpskoj prestonici već nedelju dana i u razgovoru za „Alo!” poručuju: „Ovde se osećamo kao kod kuće i ne idemo dok ne potrošimo sve pare“.

„Delije” su sa navijačima Spartaka u bratskim odnosima skoro dve decenije, širom Evrope sprovode zajedničke akcije, a moskovski navijači na svojoj tribini skoro uvek drže transparent „Kosovo je Srbija”.

U Skadarliji nalećemo na miroljubive likove - Zenju, Pavela, Denisa, Danjila i Fedora. Zovu nas na piće i časicu razgovora...

- Srbija je bratska zemlja, znamo koliko nas cenite, ništa manje ne poštujemo ni mi vaš narod. Prevalili smo više od 2.000 kilometara kako bismo se družili i učvrstili bratske odnose. Četvrti put smo u Beogradu. Roštilj i rakija u Srbiji su izvrsni, devojke takođe. Na dan košarkaške utakmice Zvezda-Olimpijakos sreli smo i grčke navijače, ali nam oni nisu baš dragi kao Srbi. U Rusiji ne podnosimo simpatizere Zenita i CSKA. Atmosfera na utakmicama Crvene zvezde je neverovatna, jedna od najboljih u Evropi. Mi nismo ekipa za tuču, volimo klub i podržavamo ga uglavnom na domaćim utakmicama - kaže Fedor.

U šetnji gradom srećemo i mnogo ozbiljnije navijačke likove. Pripadnici Spartakove navijačke grupe „škola”, nabildovani momci od glave do pete, nisu preterano raspoloženi za priču i slikanje. Neki od njih su se „proslavili” na Evropskom prvenstvu u Francuskoj prošle godine tokom brutalne tuče sa engleskim huliganima. Jedno je sigurno, u Beogradu će sa „delijama” pokušati da naprave atmosferu za nezaborav.
Do tada, iz Knez Mihailove grmi pesma navijača iz Moskve: „Nas i Srba 300 miliona” i „Srbi i Rusi, braća zauvek”.

Tagovi

Komentari (1)

Mira

25.03.2017 10:44

Ko voli ruske specijalitet ima fantasticne ruske peljmene u beogradskoj kod Pravnog. Rusi neka jedu pljeskavice a mi kad vec nemammo mogucnosti da putujemo da probamo nesto novo i zdravo.