Put u svemir, kuća od lego kockica, noćni klubovi, skakaonice, maltretiranje žena…
alo.rs
Robinjo, Dijego Maradona, Ronaldinjo
Robinjo, Dijego Maradona, Ronaldinjo, Foto: EPA-EFE/NILTON SANTOS

Kada sportista potpiše ugovor sa klubom u njemu su uglavnom osnovne stavke, trajanje, plata, osiguranje, kodeks ponašanja…

Ipak, svako vreme nosi nešto novo sa sobom, pa su se tako godinama u ugovore unosile stavke, da zaštite jednu ili drugu stranu potpisnicu, koje bi najblaže rečeno mogle da se podvedu pod - čudne.

Klauzula koja prva “upada u oko” je ona koju je nemački golman Stefan Švarc morao da potpiše kada je 1999. parafirao za premijerligaša Sanderlend.

Nemac je najavljivao kako želi da bude na prvom komercijalnom letu u svemir, čak mu je menadžer rezervisao kartu. Englezi su zato u ugovor dodali stavku ukoliko ode na taj put da im se isplati odšteta za ostatak ugovora.

Najpoznatiji aerofob u svetu fudbalera bio je Denis Berkamp. Avion i Holanđanin - nespojive stvari.

Denis Berkamp
Denis Berkamp, Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Od dolaska u Arsenal uglavnom je propuštao daleka gostovanja tima iz Londona. U ugovoru je stajalo da sme da propusti utakmicu na koju ne može da otputuje prevoznim sredstom koje se ne kreće po vazduhu.

Kada smo već kod aviona jedan od fudbalera koji nije imao problema sa letenjem je Samjuel Eto, čak je priliskom prelaska u Anži iz Mahačkale tražio privatni avion, jer nije želeo da živi u Dagestanu.

Želeo je da boravi u Moskvi, pa mu nije bilo teško da posle svakog treninga i utakmice preleti po 1.000 kilometara. Doduše, imao je Kamerunac i motiv, godišnju platu od 20 miliona evra, što tada nije imao nijedan fudbaler na svetu.

Čuveni Zuba, Urugvajac Luis Suarez je na meču SP ugrizao Italijana Đorđa Kjelinija. Nije mu to bili prvi put, već treći da gricka rivale.

Zato je Barselona prilikom dovođenja napadača iz Liverpula na papir stavila i da ako ponovi takav incident može da ga se reši bez posledica ili da mu oduzme 30% plate (više od 4 miliona evra).

Da se nadovežemo na klub i napadača. Arsenal je Suareza hteo da kupi 2013. od Liverpula za 40 miliona i jednu funtu! Taj gest je razljutio šampione Engleske, pa su za Roberta Firmina u ugovor stavili obeštećenje od 98 miliona funti koje važi za sve na svetu, osim za Tobdžije iz Londona.

Čini se da su napadači specifični po pitanju klauzula, pa se u priču udenuo i Mario Baloteli.

Mario Baloteli
Mario Baloteli, Foto: EPA-EFE/SIMONE VENEZIA

Još od vremena kada je igrao u Mančester Sitiju i majice sa natpisom “zašto uvek ja” bio je u centru pažnje. Kada ga je Liverpool dovodio iz Mančestera 2014. dodao je klauzulu po kojoj može da raskine ugovor u slučaju Marijovog problematičnog ponašanja. Italijan je u tih godinu dana na Enfildu bio miran kao bubica, bar u pogledu ranijih godina.

U ugovoru mu je stalo i da će dobiti milion evra ako ne pljune rivala.

Kada je dolazio u Milan klub sa San Sira je ubacio klauzulu prema kojoj mora da ima nadzornika za društvene mreže, osobu koja će pregledati sve što misli da objavi na njima pa, ako nije kontraverzno, uvredljivo ili štetno na bilo koji način, moglo je u javnost. Pomoglo je, Mario je te sezone postigao 26 golova.

Ko o čemu, mi o napadačima. Sledeći je Ronaldinjo. Voleo je da lumpuje. Zato je prilikom povratka u Brazil 2011. tražio od Flamenga da mu klub garantuje dve noći tokom nedelje u kojima može da posećuje noćne klubove.

Đuzepe Rejna je od 1996. do 1999. igrao za Arminiju, a od tima iz Bilefelda je klauzulom tražio da mu svake godine koju provede u klubu bude izgrađena po jedna kuća.

Bundesligaš ga je, može se reći, izigrao, jer u ugovoru nije naglašena vrsta i veličina kuće, pa su mu pravili kuće od Lego kockica.

Arsenal se obavezao da priliskom Aleksa Okslejda-Čembrlena Sautemptonu plati po 20.000 funti za svaki meč na kome Aleks na terenu provede najmanje 20 minuta. Znate li kada su ga Tobdžije uvodile u igru, uglavnom posle 70. minuta.

Ni smak sveta ne odlaže isplatu

Rik Mirer drugi pik na NFL draftu 1993. imao je jedinstvenu klauzulu u ugovoru sa Sijetl Sihoksima. Kvoterbek je preko menadžera Dona Jia (posle radio sa Tomom Brejdijem) izborio da bude plaćen i ako dođe do smaka sveta!

Stig Inge Bjornabi jednom sportskom borilištu nije smeo da priđe! Njegov otac Jo bio je olimpijac, takmičar u ski skokovima. Liverpul nije hteo da rizikuje ozbiljnu povredu kada ga je dovodio, pa mu je zabranio da bude u blizini od 200 metara od bilo koje skijaške skakaonice.

Golman Totenhema Igo Loris je u ugovoru sa Pevcima imao klauzulu po kojoj mu pripada 4.000 evra kada londonski tim izgubi meč. Bonuse je dobijao ne samo za pobede i remije, već i poraze!

Tijago Silva, kad je dolazio u PSŽ, u ugovor je stavio klauzulu da će imati pola miliona evra više ako ne uvredi trenera tokom cele sezone, sve jer je sa tim imao problem u Brazilu.

Golman Georg Koh je pri dolasku u PSV insistirao da se u ugovor unese klauzula po kojoj ima pravo da raskine ugovor ako ga navijači budu vređali. Verovao je da ga navijači neće najbolje prihvatiti i nije pogrešio, posle tri meseca vratio se u Nemačku.

Nil Radok je imao problema s kilažom. Kada je Kristal Palas odlučio da ga dovede u ugovor je klub stavio da Radok plaća kaznu od 10% vrednosti ugovora svaki put kada ima preko 100 kilograma na merenju. Kažnjen je osam puta u pola godine!

Spenser Prajor je svojevremeno iz Sitija prešao u Kardif, a vlasnik Velšana Sem Hamam je insistirao da u ugovoru bude klauzula po kojoj Prajor mora da pojede ovčije testise - libanski specijalitet.

Matija Nastasić prema pravilima Šalkea mora da nosi kopačke marke Adidas, ali ima mogućnost da nosi i drugu marku ukoliko lekari dokažu da mu obuća Adidasa smeta dok je na terenu.

Nejmar svaki autogram naplaćuje 82 evra. Radi se o ugovoru sa Paninijem, koji plaća Brazilcu oko 60.000 evra godišnje za autograme koje potpisuje na sličicama, a kompanija ih kasnije prodaje na tržištu u Severnoj Americi.

Nejmar (PSŽ)
Nejmar (PSŽ), Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Udo Latek, trener Borusije iz Dortmunda u sezoni 1992/93. je imao milion i po maraka bonusa ako završi ispred komšija iz Gelzenkirhena. Nije uspeo da bude bolji u derbiju Rura, dobio je otkaz.

U MLS-u (američka profesionalna liga) postoji klauzula - bonus, ne za asistenciju već igrača koji je odigrao pretposlednji pas pre gola.

Rikardo Senturion je priliskom dolaska u Velez morao da pristane na klauzulu da neće da maltretira žene. Zašto? Jer ga je Boka otpustila pošto je svojoj devojci izbio tri zuba.

Rolf-Kristel Gui-Mien nije hteo da potpiše za Ajntraht sve dok mu klub ne osigura lekcije kuvanja za suprugu.

Eugen Hah, trener Alemanije, imao je klauzulu u ugovoru da klub ima pravo da ga smeni bez odštete svaki put kada je klub manje od tri boda iznad zone ispadanja. Izdržao je dve godine, od 1999. do 2001, na kraju je smenjen.

Sporting iz Lisabona je 2016. u ugovor Sebastijana Koatesa ubacio stavku da ne sme da nosi crvene kopačke, jer je to boja najvećeg rivala, gradskog, Benfike.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: