Bojan Ostojić i Strahinja Pavlović
Alo!/Marko Metlaš
Fudbaleri Partizana

Alo!/Vladimir Marković

Fudbaleri Partizana, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Partizan je evropsku odiseju završio ubedljivom pobedom nad Astanom (4:1), a kada je podvučena crta, u crno-belom taboru su shvatili kakva je prilika propuštena da se preživi u drugom po vrednosti evropskom takmičenju. Mora se priznati da „parni valjak“ nije imao sreće protiv Mančester junajteda u Beogradu i na obe utakmice sa AZ Alkmarom.

Doprinos nacionalnom koeficijentu

Partizan je doprineo nacionalnom koeficijentu Srbije sa identičnim brojem bodova (10,5) kao Crvena zvezda, koja je odigrala dve utakmice više, doduše u kvalitetnijem takmičenju, za koje se dodatni bodovi dobijaju plasmanom u nokaut-fazu.

Bojan Ostojić i Strahinja Pavlović

Alo!/Marko Metlaš

Bojan Ostojić i Strahinja Pavlović, stubovi odbrane Partizana, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Novac i promocija

Partizan je zaradio značajnu sumu na ime premija UEFA - tačno 6.480.030 evra, a tome treba dodati i sigurno sedmocifreni iznos iz takozvanog marketing pula. Na evropskom tržištu je značajno porasla vrednost stranih igrača (Natho, Suma, Asano i Sadik), a Evropi su prezentovani mladi, perspektivni i kvalitetni igrači poput Strahinje i Lazara Pavlovića, Filipa Stevanovića...

Ipak, u Humskoj su zadovoljni ostvarenim iz nekoliko razloga. Partizan je u kvalifikacijama za grupnu fazu odigrao šest utakmica (četiri pobede, po jedan poraz i nerešen ishod), uz gol-razliku 10:4. Na isto toliko mečeva u grupi zabeležio bilans od po dve pobede, poraza i nerešenih rezultata, uz gol-razliku 10:10. Ukupno 12 evropskih utakmica, i to uz šest pobeda i gol-razliku 20:14 (+6). Posle svega, crno-beli su najuspešniji srpski predstavnik u Evropi ove sezone!

Partizan je ostvarenim rezultatima učinio mnogo po pitanju klupskog koeficijenta za sezonu 2020/21. Imao je 18, a sada čak 22 boda. Zbog toga je 67. na rang-listi UEFA. Tako visoko pozicioniran u 21. veku još nije bio. Prema trenutnoj situaciji na tabeli, realno je da se Partizan idućeg leta nađe u žrebu kvalifikacija za Ligu Evrope 2020/21. Sa koeficijentom 22 sigurno će biti među nosiocima, čak i u plej-ofu.

Ukoliko bi se domogao žreba za grupnu fazu, u najgorem slučaju bio bi u trećem šeširu, sa realnim izgledima da bude čak u drugom.