Aleksandar Mitrović (Srbija)
Alo/Vladimir Marković
Aleksandar Mitrović (Srbija)

Alo/Vladimir Marković

Aleksandar Mitrović (Srbija), Foto: Alo/Vladimir Marković

Penali kao zla kob reprezentacije ponovo su došli glave državnom timu, ranije Jugoslavije, sad Srbije. Ovog puta tragičar je bio Aleksandar Mitrović, koji je samo nastavio niz u kom su takmic velikani kakvi su Predrag Mijatović, Nemanja Vidić i Dragan Stojković Piksi.

Ko je kriv za neodlazak na EURO?

 

Mitrovićev penal koštao je Srbiju neodlaska na EURO, gotovo isto kao jedanaesterac koji je izveo Nemanja Vidić u Sloveniji 2011. godine.

Srbiji je u Sloveniji te 2011. godine bila potrebna pobeda, protiv domaćina za kog meč nije imao takmičarski značaj. Kod vođstva domaćina u 65. minutu Srbija je imala penal, a potpuno neočekivano ga je izveo Vidić, a ne tadašnji kapiten Dejan Stanković, ili Zoran Tošić koji je tad bio u životnoj formi. Loptu je na "kreč" stavio legendarni defanzivac Mančester junajteda i bukvalno dodao loptu Samiru Handanoviču.

Za generacije rođene pre 1985. godine, najbolniji penal sigurno je onaj koji nije realizovao Predrag Mijatović u Tuluzu. I dan danas svako se tačno seća gde je bio kad je Mijatović umalo polomio prečku gola Holanđana. Sve se desilo u osmini finala Mondijala u Francuskoj 1998. godine, kod rezultata 1:1.

Da zlo po reprezentaciju bude veće, ubrzo posle neiskorišćenog penala Mijatovića, Edgar Davids je postigao gol i odveo Hoalndiju u četvrtfinale.

Za ljubitelje fudbala rođene 1975. godine i pre, najbolniji penali su oni protiv Argentine u četvrtfinalu Mondijala u Italiji 1990. godine. Jugoslavija je izdržala 90 minuta sa igračem manje, posle produžetaka se pristupilo penalima, a čak trojica reprezentativaca "plavih" nisu bili precizni: Faruk Hadžibegić, Dragoljub Brnović i Dragan Stojković Piksi.

Bilo je kroz istoriju još mnogo neiskorišćenih penala za reprezentaciju, ali mi smo izdvojili samo one najbolnije, koji su skupo koštali državni tim, ma kako da se on u tom trenutku zvao.

PROČITAJTE JOŠ: