Stefan Čolović
FK Dandalk

Čudni su putevi gospodnji, još čudniji fudbalski. Vest da je Beograđanin Stefan Čolović (25) iz Proletera sa Slane bare prešao u irski Dandalk čudno zvuči je sama po sebi. Reč je o transferu koji možda najavljuje pomeranje granica jer nismo navikli da naši fudbaleri uhlebljenje pronađu u Republici Irskoj.

- Odužilo se čekanje radne dozvole pa sam tek u četvrtom kolu bio u pogonu, ali nisam debitovao. Jedva čekam da osetim teren. Prilika je sledeća utakmica protiv Fin Harpsa. S novim saigračima odradio sam samo nekoliko treninga, odmah pošto sam se smestio u kuću koju sam dobio na korišćenje - kaže Stefan Čolović za „Alo!“.

U kakvom je stanju trenutno Dandalk?

- Ekipa je izgubila derbi od Šamroka 2:3 i meč sam odgledao sa klupe. Na ostale tri utakmice ostvarene su pobede i ne sumnjam u konačan trijumf.

Vaš novi klub dominira poslednjih godina?

- Od 14 titula pet je osvojeno u poslednjih šest godina. Plus 11 FAI kupova. Cilj nam je pomak u Evropi. Zbog toga sam najviše i došao. Poklapaju nam se želje i planovi u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Naravno, tu je i odbrana domaće titule.

Stefan Čolović

FK Dandalk

Stefan Čolović, Foto: FK Dandalk

Novi izazovi u novoj sredini?

- Uzbuđen sam i srećan. Imam i obavezu da srpski fudbal predstavim u najboljem svetlu. Prijatno sam iznenađen načinom na koji su me svi u klubu prihvatili. Siguran sam da neće biti nikakvih problema. Konačno mogu da zaigram i pomognem klubu.

Irci pozdravljaju Srbina

U Dandalku već šest godina živi Hrvat Mario Kolak sa suprugom Marinom. Obožava fudbal i raduje ga činjenica da jedan Srbin oblači dres njegovog kluba. - Moj kolega s posla Toni Rajli ne krije da je uzbuđen i da jedva čeka da Stefana vidi na delu. Smatra da stranci mogu da oplemene igru Dandalka. I ostali moji prijatelji, verni navijači Dandalka - Kevin Malen i Daren Mihan daju podršku Srbinu. Oduševljeni su Stefanovim majstorijama.

 

Izbor Republike Irske za nastavak karijere nije uobičajen?

- Veliki je izazov. Kada je stigla ponuda, duboko sam se zamislio. Ipak je Dandalk daleko od kuće, ali sam po svaku cenu želeo da nastavim karijeru u Evropi. Zbog toga sam odbio ponude iz Koreje i Kazahstana. Presudila je upornost Iraca.

Liga nama nije poznata, ali je svakako naporna?

- U Irskoj se drugačije igra, dominantna je fizička pripremljenost. Neću s tim imati problema. Moje mesto je na desnoj strani napada, ali koristim i levu nogu.

Da li ste se bar malo upoznali s gradom?

- Ima oko 30.000 stanovnika i zastupljena je klasična ostrvska arhitektura. Lociran je na severoistočnoj obali Republike Irske samo pet kilometara od Severne Irske, odnosno Ujedinjenog Kraljevstva. Lučki grad i trgovinski centar. Reka Kalstaun deli ga na dva dela i to mu daje poseban šarm.

Bivši „jorgandžija“!

Čolović je kao supertalentovan klinac prošao školu Crvene zvezde, a bio je i u Atletiku iz Madrida! Karijeru je gradio u Radu, Drini iz Zvornika, Slobodi iz Tuzle, Jagodini, Radničkom iz Pirota, Kolubari i Proleteru (16 golova na 82 utakmice), gde je definitivno sazreo.