Zvezda na Onkologiji
Nikola Mitić
Zvezda na Onkologiji

Nikola Mitić

Zvezda na Onkologiji, Foto: Nikola Mitić

“Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” - tradicionalna manifestacija najvećeg međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu u sportu “Fudbal za prijateljstvo” koja se od 2014. godine svakog 25. aprila održava u zemljama-učesnicama projekta pod pokroviteljstvom istaknutog partnera FIFA i UEFA, kompanije Gazprom – ove godine je priređena u preko 50 država Evrope, Azije, Afrike i Severne i Južne Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

FAŠIZAM, HULIGANI I TEŽAK OBLIK RASIZMA Burna noć u Italiji, previranja rastu, u centru pažnje i SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ

JEDAN OD NJIH UVEK GUBI Navas ili Kurtoa, koji odlazi? Zidan se oglasio i POTVRDIO: "Težak izbor za mene, ali..."

SAMO DA FIFA DOZVOLI Igrao u Liverpulu, za velike pare prešao u Barsu, sledeća destinacija - ČELSI

Uz učešće od preko 40,000 poklonika – dece-ambasadora projekta, mladih fudbalera, proslavljenih reprezentativaca, sportskih asova i trenera, državnih zvaničnika i predstavnika medija – “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” obeležen je kroz više od 200 različitih događaja organizovanih ovim povodom. U Srbiji, delegacija mladih fudbalera koji će predstavljati Srbiju na finalnom Forumu projekta u Madridu, Anđela, Stefan, Andrej, Miloš i golman FK “Crvena zvezda” Milan Borjan, posetili su decu na Institutu za Onkologiju. Budući i aktuelni fudbalski asovi Crvene zvezde razmenili su “Narukvice prijateljstva” sa decom na klinici, predstavili ciljeve i vrednosti ovogodišnjeg projekta, družili se i uručili im poklone.

Zvezda na Onkologiji

Nikola Mitić

Zvezda na Onkologiji, Foto: Nikola Mitić

“Čas fudbala i prijateljstva” održan je u SAD, Velikoj Britaniji Francuskoj, Italiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Portugalu, Japanu, Austriji, Litvaniji, Belorusiji, Jermeniji, Moldaviji, Azerbejdžanu, Siriji, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kazahstanu, Bangladešu, Boliviji i Nigeriji, dok su Estonija I Latvija priredile i otvoreni trening za mlade fudbalere.

OVAKVA ODBRANA HARDENA JE ZA ANALE Ludilo, sito i rešeto u NBA, ne zna se ko gde udara, ali jedno je sigurno - PRVAK PAO! (VIDEO)

“Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” u Rusiji obeležen je u školama, fudbalskim akademijama i klubovima u 11 gradova – domaćina prošlogodišnjeg FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu. U Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj i Rumuniji – mladi fudbaleri i deca-novinari koji će predstavljati svoje zemlje na završnom forumu manifestacije u Madridu, posetili su istaknute domaće fudbalske i sportske legende, preneli im ciljeve ovogodišnjeg projekta “Fudbal za prijateljstvo”, pričali o devet osnovnih vrednosti projekta i ulozi sporta u pravilnom odrastanju dece – i svečano razmenili “narukvice prijateljstva” sa njima.

Zvezda na Onkologiji

Nikola Mitić

Zvezda na Onkologiji, Foto: Nikola Mitić

Prigodni “Festival fudbala i prijateljstva” priređen je u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani; fudbalske utakmice i klinike uz učešće mladih fudbalera i afirmisanih asova održane su u Pakistanu – dok je u Bosni i Hercegovini “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” obeležen tokom turnira sedam omladinskih fudbalskih timova. Poznati holandski, mađarski i slovački timovi – AZ Alkmar, Ferencvaroš i Slovan – priredili su razmenu “Narukvica prijateljstva” mladih fudbalera – učesnika ovogodišnjeg projekta i prvotimaca domaće i gostujuće ekipe prilikom njihovih ligaških utakmica.

Zvezda na Onkologiji

Nikola Mitić

Zvezda na Onkologiji, Foto: Nikola Mitić

Mlada ambasadorka projekta iz Indije, Ananja Kambodž, autorka knjige “Moj put od Mohalija do Sankt Petersburga” o iskustvima iz projekta 2018. godine, održala je javno predavanje o devet osnovnih vrednosti projekta – prijateljstvu, jednakosti, fer-pleju, zdravlju, miru, posvećenosti, pobedničkom duhu, poštovanju tradicija i časti.