Brazil Jugoslavija 1930
Twitter
Brazil Jugoslavija 1930

Twitter

Brazil Jugoslavija 1930, Foto: Twitter

Serija "Montevideo, vidimo se" koja se ovih dana reprizira na RTS-u ulazi u završnu fazu emitovanja, a mnogi ne znaju da se u njoj nalaze i neke greške, koje ne odgovaraju istorijskim činjenicama. Serijal o Montevideu se posebno ogrešio o dva velikana srpskog i jugoslovenskog fudbala kakvi su Ljubiša Stevanović "Leo" i Dragoslav Mihajlović "Vampir". Obojica su umrla iste, 1978. godine, daleko od Srbije, a zaslužili su da se o njima zna prava istina. 

Ljubiša Stefanović Leo

FSS

Ljubiša Stefanović Leo, Foto: FSS

Ljubiša Stefanović je odigrao sva tri meča za reprezentaciju Jugoslavije u Montevideu, protiv Brazila, Bolivije i Urugvaja, ali se njegov lik uopšte ne pojavljuje u filmu i seriji "Montevideo, vidimo se". Stefanović je rođen u Beogradu 4. januara 1910. godine, a ceo život je posvetio fudbalu. Igrao je na poziciji centarhalfa, prvo u Vardaru, a zatim u Jedinstvu. Tokom 1928. igrao je za BSK, odakle je, kad je završio gimnaziju, otišao na dalje školovanje prvo u Brisel, a zatim u Monpelje, gde je upisao pravo. Zajedno sa Ivicom Bekom igrao je za Set, sa kojim je osvojio Kup 1930. godine. U Francuskoj je kasnije igrao i za Nim, Sent Etjen, Tuluz i Olimpik Avinjon u kojem je i završio karijeru zbog teže povrede kolena.

Jednom je obukao dres gradske selekcije Beograda i četiri puta nosio dres reprezentacije Jugoslavije. Sva četiri puta je to bilo van domovine. Debitovao je za reprezentaciju 14. jula 1930. protiv Brazila na Svetskom prvenstvu. Reprezentacija Jugoslavije je na tom prvenstvu završila takmičenje porazom od Urugvaja sa 6-1, u polufinalu. Poslednji meč u dresu reprezentacije odigrao je neposredno posle tog Svetskog prvenstva, 3. avgusta 1930. u prijateljskoj utakmici protiv Argentine u Buenos Ajresu.

Tokom Drugog svetskog rata rata bio je mobilisan i borio se u sastavu francuskih alpskih jedinica, a posle rata, već kao francuski državljanin, tri godine je radio kao trener sa juniorima i bio funkcioner u regionalnoj trenerskoj organizaciji. Od 1975. živeo je kao penzioner sa malim prihodima u Nici, a radio je još i kao čuvar parkinga za automobile. Umro je sa 68 godina u potpunoj nemaštini.

Dragoslav Mihajlović Vampir

FSS

Dragoslav Mihajlović Vampir, Foto: FSS

Kad je u pitanju lik Dragoslava Mihajlovića u filmu i seriji Montevideo, potkrala se jedna velika greška. Simpatični Vampir koji dobar deo prvog filma kuka na smene u fabrici i koji ima talenat za fino "otvaranje brava" (sećate se kako je pokušao da „skupi” novac za put?!) zapravo je, još dok je igrao fudbal, radio i kao policijski službenik! Iako mu je plata u državnoj službi bila osnovni izvor prihoda, Dragoslav je igrao i fudbal i to za BSK na poziciji levog beka. Tako se i našao na spisku reprezentativaca koji su krenuli put Montevidea gde je odigrao sve tri utakmice.

Polufinalna utakmica na svetskom prvenstvu protiv Urugvaja bila je sticajem nesrećnih okolnosti poslednji meč koji je Mihajlović odigrao u dresu reprezentacije. Skoro odmah po povratku iz Montevidea, ovaj izvanredni odbrambeni igrač bio je prinuđen da se oprosti od fudbala posle ozbiljnog preloma noge koji je doživeo 23. novembra 1930. godine na utakmici BSK-a protiv Slavije u Pragu. Imao je samo 24 godine. Posle oporavka, Vampir se potpuno posvetio državnom poslu i radio je kao policijski službenik u Beogradu više od decenije uključujući i period za vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije. Na toj dužnosti je ostao sve do 1944. godine kad je napustio zemlju u strahu od odmazde nadolazećih komunističkih vlasti i nikad se nije vratio u domovinu. Emigrirao je u Australiju i tamo se bavio trenerskim poslom. Vodio je SC Sejl Siti, a bio je i selektor ekipe jugoslovenskih doseljenika JUST u periodu između 1950. i 1960. godine. Umro je 1978. u gradu Sejl u državi Viktorija od oboljenja bubrega. Bila mu je 71 godina.