Hofenhajm
Profimedia
Hofenhajm

Profimedia

Hofenhajm, Foto: Profimedia

Tokom bogate internacionalne istorije, Crvena zvezda je protiv najveći nemačkih klubova igrala legendarne, uzbudljive i burne mečeve. Na red su došli i momci iz sela Hofenhajm. 

Problem je što nemaju navijačko jezgro, pa ne mogu da pevaju slogan sa naših stadiona: „Mi seljaci bićemo prvaci!“.

Ali nikad se ne zna.

Hofenhajm

Profimedia

Hofenhajm, Foto: Profimedia

Ne kažemo sela u pogrdnom smislu, ali Hofenhajm je iz mesta sa samo 3.272 stanovnika i donekle podseća na Budućnost iz Banatskog Dvora (900 stanovnika), koja je predstavljala Srbiju u Evropi posle poraza od Zvezde, osvajača duple krune, u finalu Kupa Srbije.

Malbašić nije prošao

Naš Filip Malbašić nije se najbolje snašao u Hofenhajmu, ali je zato odličan u Španiji, kao ni Princ Tejgo, koji je baš iz Hofenhajma došao u Partizan.

Hofenhajm je zanimljiv jer je to prvi privatni klub koji se pojavio u Bundesligi, što naizgled nije bilo moguće. Po statutu Bundeslige, vlasništvo nad klubom bazira se na principu 50+1. U praksi to znači da su navijači većinski vlasnici svakog kluba, da je dokapitalizacija i prodaja akcija dozvoljena, ali samo u meri u kojoj ne smanjuje udeo sopstvenih navijača ispod 50 odsto plus jedne akcije.

Jedini izuzeci su klubovi u kojima postoji tradicionalni vlasnik, koji je kroz decenije ulaganja pokazao da mu je stalo do kluba. To su Leverkuzen (farmaceutski gigant „Bajer“), Volfsburg („Folksvagen“), Lajpcig („Red Bul“, po posebnom principu), ali i Hofenhajm, koji je u rukama Ditmara Hopa (96 odsto vlasništva) i njegovog SAP-a, najveće kompanije za softver u Evropi. Dakle, prvo je skočio, pa rekao hop!

Hofenhajm

Wikipedia

Hofenhajm, Foto: Wikipedia

Hopov projekat je prošao jer ima isključivo sportske motive kroz dug period gazdovanja. Nije preuzeo klub da bi, recimo, zemlju gde se nalazio stari stadion sa njegovim imenom unovčio ili uradio nešto slično što bi pretilo gašenjem kluba. Štaviše, u obližnjem Zinshajmu sagradio je 2009. moderan stadion „Rajn-Nekar arena“ (30.150), koji je prošle godine dobio sponzorsko ime „PreZero“. 

Hop nije omiljen među navijačima takozvanih tradicionalnih klubova. U Menhengladbahu su od njegovog lika napravili metu, navijači Bajerna su prošle godine gotovo prekinuli su susret, pa su se Henes, Rumenige i ostale glavešine izvinjavale Hopu, a Hofenhajm je prošle sezone slavio je u bavarskoj prestonici, a ove je Bajernu do vrha napunio mrežu!

Pametna ulaganja

Hop se ne ponaša kao pijani milioner. Klub je prosperirao kada je Ralfa Rangnika promovisao za trenera 2006, a regenerisao se sa supertalentovanim Julijanom Nagelsmanom, koji se „prodao“ u Lajpcig.

Ništa ne bi bilo od ove priče da Hofenhajm nema briljantnu skauting službu i procenu koji će se pozajmljeni igrač sjajno razviti u tom klubu. 

PROČITAJTE JOŠ: