Meč kakav samo oni mogu da odigraju - BRAZIL JE PRVAK JUŽNE AMERIKE!

S.M. | sport 2019-07-08 00:19:23 2019-07-08 00:19:23

Suša od 44 godine se nastavlja.

AP/Natacha Pisarenko

Posle 12 godina čekanja Brazil je opet prvak Južne Amerike. Domaćin je u finalu 46. izdanja Kopa Amerike pobedio senzaciju turnira Peru 3:1 i po deveti put osvojio kontinentalnu titulu. Na krcatoj Marakani u Rio de Žaneiru Brazilci su bili bolji protiv tvrdih Peruanaca, a poslednjih 20 minuta morali su da odbrane prednost s igračem manje jer je isključen Gabrijel Žezus. I uspeli su.

Brazil je do sada pet puta organizovao Kopa Ameriku i svih pet puta pred svojim navijačima bio najbolji.

Vođstvo petostrukom svetskom prvaku doneo je Everton u 15. minutu. Žezus je sjajno ubacio s desne strane na drugu stativu za usamljenog igrača Gremija, koji je iz prve pogodio i svojim trećim golom na prvenstvu doneo vođstvo Brazilu. Marakana je eksplodirala od oduševljenja u tim trenucima.

Kontrolisao je Selesao utakmicu, a onda je u 44. minutu ni iz čega primio pogodak. U 42. minutu lopta je nakon ubačaja Kueve pogodila u ruku Tijaga Silvu, a sudija pokazao na penal, a nakon toga uz pomoć VAR-a potvrdio svoju odluku.

Odgovornost je preuzeo Paolo Gerero i sigurno pogodio za 1:1.

Međutim, Peruanci su izdržali svega četiri minuta. U trećem minutu nadoknade prvog poluvremena Artur je sjajno prošao, dodao do Žezusa, a on iskoristio klizanje protivničkog igrača i doneo novu prednost domaćinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz asistenciju kod prvog i egzekucije kod drugog gola napadač Sitija zaslužio je priznanje za igrača utakmice, koju nije dočekao do kraja. Prvo je požuteo u 30. minutu, a potom zaradio i drugi žuti u 70. nakon starta u skoku nad Zambranom, zbog čega je morao ranije u svlačionicu. Teren je napustio u suzama, a Brazil ostavio s desetoricom do kraja.

Pokušao je Peru da pritisne i pronađe put do izjednačenja, ali su njegovi napadi bili jalovi sve do 88. minuta kada je utakmica i reešena. Zambrano je telom srušio Evertona u šesnaestercu, a čileanski sudija Roberto Tobar nakon VAR provere dosudio penal. Loptu je namestio Ričarlison, koji je ušao u 75. minutu, i šutirao u levi ugao za 3:1 i delirijum na tribinama Marakane. Slavlje je moglo da krene i sigurno će potrajati danima u Brazilu.

S druge strane, Peruanci su od Brazila pre 16 dana izgubili 5:0 u grupi, a večeras su skupo prodali svoju kožu. Međutim, slaba je to uteha kad znaju da ni nakon 44 godine nisu osvojili treći, toliko čekani naslov prvaka Južne Amerike.

Expand player
Pogledajte više