Igrači Zvezde
Twitter.com/FK Crvena zvezda
Igrači Zvezde

Twitter.com/FK Crvena zvezda

Igrači Zvezde, Foto: Twitter.com/FK Crvena zvezda

Kad bi se pitali navijači Crvene zvezde, verovatno bi poželeli da im svaka godina bude kao 2020. najtrofejniji srpski klub je u godini na izmaku osvojio titulu prvaka Srbije, ali ono što je najvažnije, plasirao se u nokaut fazu Lige Evrope osvojivši rekordnih 11 bodova u grupnoj fazi, rekordnih za sprske klubove. Uz to, klub je nastavio da se vrtoglavo penje na UEFA rang listi i može se reći da se u potpunosti vratio tamo gde mu je i mesto.  Klub se po prvi put od kada se primenjuje ovaj način bodovanja, našao među 50. najboljih klubova na UEFA listi. Crvena zvezda je 1991/92 bila treća na UEFA listi, što je do sada najbolji plasman našeg kluba, što se striktno pozicije tiče, ali ne i broja bodova, jer je tada rangiranje vršeno na drugačiji način. Do sad je najviše bodova imala u sezoni 2002/03, ukupno 22.915, ali ove takmičarske godine je i to nadmašeno, s obzirom da trenutno ima 30.500 osvojenih bodova.

Da li će Zvezda eliminisati Milan?

 

Zvezda bi nesumnjivo bila prvak prošle godine čak i da Srbija nije bila jedina država u Evropi koja je skratila šampionat, za sedam kola plej-ofa. Na startu godine, novom treneru Dejanu Stankoviću obezbeđena je svojevrsna komocija, zaostavštinom Vladana Milojevića od čak 11 bodova prednosti u odnosu na Partizan. Odmah je Stankković počeo da rekonstruiše ekipu i pravi kostur za evropske kvalifikacije.

Ekspresnim otpisivanjem "evropskih grešnika" i igrača koji nisu opravdali očekivanja, poput Van La Pare, Kanjasa i Žandera, kao i odlaskom Marka Marina, Stanković je odmah pokazao da ne želi da uspeh zanisva na zaostavštini Vladana Milojevića, već da želi da svemu da lični pečat. Odmah se, u delu sezone pre prekida zbog pandemije koronavirusa, videlo da će Zvezda pod Stankovićem igrati hrabro i borbeno i da će se na terenu "ginuti" za svaku loptu, baš onako kakav je i on bio kao igrač. 

Omonija i Partizan kao jedine crne mrlje

U odličnoj 2020. godini, jedine "crne mrlje" za Zvezdu su Omonija i Partizan. Nesrećna eliminacija od kiparskog kluba je ipak nadoknađena plasmanom u Ligu Evrope, gde je kasnije osvojen rekordan broj bodova.

Kad je u pitanju Partizan, Zvezda u tri odigrana "večita" derbija u 2020. godini nema pobedu, dva puta je remizirala u prvenstvu i jednom izgubila, u polufinalu Kupa Srbije.

Stanković je odmah dao značajne role Veljku Nikoliću i Željku Gavriću, a kasnije još nekolicini mladih igrača, pa je u Superligi bilo utakmica u kojima je Zvezda imala i po sedam "bonus" igrača, što je veliko blago kluba i zalog za budućnost.  Igra je odmah dobila jasne obrise, jako u napadu, čvrsto u odbrani, i već tad se naslućivalo da će za Zvezdu ovo biti godina za pamćenje. Trenerski debi Stanković je imao protiv Čukaričkog na Banovom brdu, krenuo je trijumfom - 2:0.

Zanimljivo je posebno da je Zvezda u kalendarskoj 2020. godini na 20 mečeva na Marakani uspela da ostvari 17 pobeda i tri remija, uz fenomenalnu gol-razliku 58:10. Pod vođstvom Dejana Stankovića nije izgubila na najvećem srpskom stadionu, što je klubu dalo dodatnu težinu, pogotovo u evropskim okvirima. A sve to, bez podrške navijača sa tribina. Stanković je u Superligi nastavio fenomenalan niz koji je započeo Milojević, pa je u domaćim okvirima Zvezda bez poraza na Marakani već 66 utakmica. Dakle, pre tri godine i osam meseci je Zvezda je poslednji put izgubila prvenstvenu utakmicu kao domaćin, od Partizana 1:3, kad je dva gola za crno-bele dao Leonardo. 

Stanković je u prvoj polusezoni imao osam pobeda, dva remija i dva poraza, uz gol razliku 24:7, računajući i Superligu koja je osvojena, kao i Kup Srbije. Da ne bude sve kao u bajci za Stankovića i Zvezdu, pobrinula se korona. Zvezda je, posle velike pauze, izgubila derbi od Partizana u Kupu, vezala dva neuspeha u tri dana, jer je kao već krunisani šampion položila oružje u Bačkoj Topoli. 

Na leto je nastavljena kompletna rekosntrukcija kluba, a najvažnija pojačanja stigla su u vidu Aleksandra Kataija i Gelora Kange, uz Borjana, Bena i Milunovića verovatno najzaslužnijih za fantastične rezultate na jesen. Otišli su Mateo Garsija, Hose Kanjas, Tomane, Branko Jovičić, Dušan Jovančić, Miloš Vulić i Srđan Babić.

Nije lako bilo nikome u klubu ni posle nesrećne eliminacije od Omonije posle penala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ali je sve nadoknađeno kad je zbog rata u Jermeniji izbegnuto veoma nezgodno gostovanje Araratu, pa je Zvezda, kao da je tako bilo zapisano, baš sa Kipra, gde je UEFA naredila da se igra meč, poletela u Ligu Evrope.

Bonus za ponos i budućnost kluba

Ove sezone Crvena zvezda je u sastavu imala sedmoricu fudbalera mlađih od 21 godine koji su odigrali bar jednu utakmicu za naš klub, što je i te kako značajan podatak kad se uzme u obzir koliko je veliki uspeh stvario tim Dejana Stankovića u svim takmičenjima. Veljko Nikolić, Njegoš Petrović, Željko Gavrić, Strahinja Eraković, Andrija Radulović, Nikola Krstović i najmlađi među njima Marko Lazetić ispunili su srca svakog zvezdaša.

Već posle žreba je moglo da se nasluti da će Zvezda u Ligi Evrope ostvariti veliki uspeh, iako je start protiv Hofenhajma bio loš, usledile su tri vezane pobede, a dve protiv Genta, nosioca grupe. Pokazala je Zvezda u utakmicama protiv Genta svu zrelost, imala je istini za volju i malo sreće, a pogotovo čudesnog Milana Borjana. Tim uvek izdvoji pojedinca, a to je bio slučaj i sa Crvenom zvezdom. El Fardu Ben se našao u idealnom timu drugog kola Lige Evrope posle meča protiv Slovana kad je dva puta pogodio, a njegovim stopala išli su i - Nemanja Milunović (posle pobede nad Gentom u Belgiji) i Milan Borjan (posle remija protiv Hofenhajma na Marakani). I ne samo to, Borjan je prema algoritmu Lige Evrope najbolji golman tog takmičenja, a Nemanja Milunović je prvi štoper. Milan Borjan se 50. utakmicom u dresu Crvene zvezde u evropskim takmičenjima izjednačio učinkom sa Vladimirom Petrovićem i na proleće će imati priliku da nadmaši četvrtu "Zvezdinu zvezdu".

Gledajući kompletnu polusezonu 2020/21 Zvezda je na ukupno 31 utakmici uspela da ostvari čak 25 pobeda uz četiri remija i dva poraza (od toga jedan od Omonije na penale) i gol-razliku 66:14, računajući sva tri takmičenja, kao i kvalifikacije za Ligu šampiona. Kada se sumira cela 2020. godine, dođe se do računice da je na ukupno 43 utakmice u svim takmičenjima uspeo da ostvari 33 pobede, uz šest remija i četiri poraza. Na sve to, tu je i gol-razlika 90:21, gde Crvena zvezda praktično na svakoj utakmici postiže više od dva gola, kao i da je tek na svakoj drugoj utakmici primala pogodak, što je fantastičan podatak. Navijači Zvezde samo mogu da požele da 2021. bude kao 2020. i imaće mogo razloga za slavlje. U prvenstvu je titule već na vidiku jer je prednost nad Partizanom devet, a nad Vojvodinom 11, i zaista je potrebno da se desi neko čudo, pa da Zvezda ne osvoji pehar i ponovo zaigra u kvalifikacijama za Ligu šampiona. 

PROČITAJTE JOŠ: