SKANDALOZNI TEKST ŠVAJCARSKOG NOVINARA Kako ga nije sramota, OD DŽUKELE pravi heroja!

Novinar lista iz Ciriha se drznuo da poredi Džakinu provokaciju dvoglavim orlom sa borbom Afroamerikanaca za ljudska prava, čak i sa Muhamedom Alijem

Granit Džaka
Granit Džaka, Foto: AP

Švajcarci prosto ne mogu da se ostave svog heroja Granita Džake. Mondijal je davna prošlost, kao i šiptarska provokacija, ali ne, Švajcarci i dalje prave cirkus sa dvoglavim orlom. Prosto neverovatno.

Skandalozni tekst izašao je u „Noje Cirher cajtungu“, a autor je novinar Mikele Kovijelo. Uz naslov „Džaka zaslužuje orden zbog pokazivanja dvoglavog orla“, Kovijelo sramno veliča provokaciju kao da je herojski čin, čak poredeći je sa afroameričkom organizacijom revolucionarnog socijalizma, odnosno borbom za ljudska prava Afroamerikanaca u SAD u 20. veku.

Muhamed Ali
Muhamed Ali, Foto: Profimedia

- Mnogi su se pitali - da li politici ima mesta u fudbalu na Mondijalu? Ali ovaj Džakin gest je izazvao mnogo više pozitivnih komentara, naspram onih koji smatraju da je to bio incident. Moramo se nakloniti Džaki za njegov gest. Bio je toliko hrabar da nas podseti da su ljudska prava mnogo važnija od sporta i da je taj humani gest bitniji nego da u tom trenutku bude deo države. Znamo da konflikt između Srbije i Kosova traje i 20 godina nakon završetka rata. Sad se preneo na stadion, a posle Džakinog gesta je postao svetski popularan - dodaje se u tekstu.

Kolarov: To su primitivci!

Aleksandar Kolarov, kapiten reprezentacije Srbije, posle provokacije Džake i Šaćirija nije hteo da se spušta na njihov nivo, već je najbolje opisao o kakvim se osobama radi:

- Mi, Srbi, iznad smo tog primitivnog nivoa. Deset godina smo ispred onih koji tako proslavljaju golove - rekao je Kolarov tokom Mondijala.

 - Dok Džaka nije hteo da se pravda, Šaćiri, strelac pobedonosnog gola za Švajcarsku (2:1) protiv Srbije, rekao je da je pokazao dvoglavog orla jer su ga ponele emocije. U suštini, opravdanje je iskreno. Radi se o osećanjima i pričama koje leže ispod svega toga. Radi se o etničkom progonu, o mrtvima, o spaljenim kućama, o hapšenju iz političkih razloga Džakinog oca Ragipa... Srbija se i dalje bori za svoju bivšu pokrajinu. Čak je srpski ministar Dačić provocirao pre meča pitanjem: „Protiv koga Srbija igra - protiv Švajcarske, Albanije ili Prištine?“. Aludirao je i na Behramija, Džemailija. Oni nose zastave Švajcarske i Kosova jer ne negiraju svoje poreklo - piše u tekstu.

Bezobrazlucima ovog novinara nije bilo kraja.

- To što su Džaka i Šaćiri uradili podseća na Olimpijske igre u Meksiku 1968, kada su dvojica tamnoputih američkih trkača, Tomi Smit i Džon Karlos, podigli pesnicu kao znak borbe za ljudska prava. Godinu dana kasnije, slavni bokser Muhamed Ali je bio protiv rata u Vijetnamu, zbog čega je bio na udaru američke vlade. Odbio je da ide u rat i osuđen je na pet godina zatvora (koje nikada nije odslužio), uz 10.000 dolara kazne. Džakina misija je slična i jedinstvena. Jednako zaslužuje komplimente i zahteva respekt za svoje korene - zaključuje se u sramnom tekstu.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE.

Pratite nas na Fejsbuku Instagramu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Sport - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi