Policija Italija
EPA Claudio Peri
Policija Italija

EPA Claudio Peri

Foto: EPA Claudio Peri

"Nedavno smo vodili veliku istragu u okviru tužilaštava regija Kalabrije i Katanije koja je obuhvatila određena lica i imovinu iz Srbije", rekao je italijanski tužilac novinarima u hotelu Metropol pred početak konferencije "Sprečavanje korupcije i nameštanja ishoda utakmica".

To je, ocenio je, pokazatelj i znak da srpske vlasti i pravosudni organi dobro reaguju i da zemlja ulazi u demokratske strukture ne samo u smislu zakona već i delovanja.

Pročitajte još:

On je ukazao da pored korupcije, u Italiji postoje različiti načini na koji mafijaške i druge interesne grupe utiču na sportska dešavanja.

"Vrlo često se infiltriraju među navijačke grupe odakle se mešaju čak i u vođenje pojedinih klubova i sportskih društava", ukazao je Kafiero de Rafo.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić istakao je da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Srbije, te da mu je žao što se danas u svetlu sporta govori o njoj.

"Sport treba da nas asocira na velike uspehe i brojne osvojene medalje koje su naši sportisti i reprezentativci osvojili u poslednjih nekoliko godina. Ne smemo dozvoliti da nam tu sliku pokvare loše vesti o eventualnom dopingu ili nameštanju rezultata", rekao je Rebić.

On je istakao da Srbija mora da nastavi da gaji sport kako u amaterskim tako i u profesionalnim klubovima, da afirmiše i stimuliše sportiste.

Grci o ovome nisu razmišljali - Milojević je na istu foru pobedio Liverpul i Olimpijakos (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ I.Dž. DATUM I VREME: 02.10.2019. 17:12 - 02.10.2019. 17:39 Crvena zvezda je u uzbudljivom duelu savladala Olimpijakos rezultatom 3:1 i tako stigla do prvih bodova ove sezone u Ligi šampiona. Foto: EPA Andrej Cukic Pobeda nad Olimpijakosom obradovala je beogradsku publiku, povećala apetite zvezdaša i dodala grčkog šampiona na spisak timova koji su iz grotla Marakane izašli praznih šaka.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da Italija na prvoj liniji fronta u borbi protiv korupcije, kao i da je spremna da nastavi pružanje podrške Srbiji u toj oblasti.

"Naša radnja se odvija tako što Srbiji stavljamo na raspolaganje našu ekspertizu, pokazujemo naše zakona, instrumente, alate, kao i metodologije i načine vođenja istraga. Nastavićemo našu saradnju uz pomoć i podršku OEBS-a", rekao je Lo Kašo.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da je ovo prva regionalna konferencija koja se bavi korupcijom i nameštanjem utakmica, koju organizuje njegova misija ističući da joj je cilj zajednička borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Organizovani kriminal je veoma efikasan i moramo zajedno da nađemo načine da mu se suprotstavimo, da stavimo na raspolaganje sve kapacitete različitih organa i najbolje opcije kako bismo pomogli Srbiji da nađe svoj najbolji način i praksu za borbu protiv organizovanog kriminala", rekao je Oricio.

Zamenik Republičkog tužioca Zorica Stojšić kaže da ova vrsta kriminaliteta može imati značajan uticaj na sportske radnike i sport uopšte, te da je potreban zajednički rad na njegovom suzbijanju.

Time bismo omogućili normalnost održavanja sportskih manifestacija i egzistenciju udruženja i klubova u ovoj oblasti društenog života, navela je Stojšić.

Bonus video: Slavlje na kraju utakmice Crvena zvezda - Olimpijakos