"Svastika" na "Poljudu"
Profimedia

Profimedia

Kukasti krst na Poljudu, Foto: Profimedia

Tako su počinili prekršaj iz člana 19. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima. Sudija Stipe Roso osudio je Vrbanovića na kaznu od 5.000 kuna (blizu 670 evra), a HNS na 50.000 hrvatskih novčanica. Optužnim predlogom policija je tražila kažnjavanje od 100.000 kuna za HNS i 25.000 kuna za Vrbanovića.

Sudija Roso oslobodio je HNS i Vrbanovića optužbe za prekršaj iz člana 5. Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, tj. da nisu preduzeli odgovarajuće mere radi sprečavanja i suzbijanja nereda na sportskim takmičenjima. Obrazloženje presude još nije napisano pa tako nisu poznati argumenti za oslobađanje od ovog dela optužbe. Utakmica je igrana pred praznim tribinama, pa nereda u tom smislu nije ni bilo.

Policija nije otkrila ko je napravio "svastiku" na travnjaku

Vrbanović i HNS poslali su sudiji Rosi pisane odbrane u kojima su naveli da je "svastiku" bilo nemoguće primetiti dva dana pre utakmice. Da nešto nije u redu sa travnjakom uočeno je tek neposredno pred sam početak utakmice, a još je neko vreme bilo potrebno dok je informacija o kukastom krstu na travnjaku došla do funkcionera HNS-a.

Uprkos velikim naporima koje su preduzeli na otkrivanju osoba koje su "svastiku" nacrtale na travnjak "Poljuda", policija u ove gotovo tri godine nije imala uspeha. Objavili su i snimak maskiranih mladića koji su nacrtali kukasti krst, no ni to nije pomoglo.