Svetski prvaci, U-20 Srbija
EPA/BEN CAMPBELL
Svetski prvaci, U-20 Srbija

EPA/BEN CAMPBELL

Svetski prvaci, U-20 Srbija, Foto: EPA/BEN CAMPBELL

Još dugo ćemo tragati za odgovorom kako je sa velike reprezentativne scene nestala generacija koja je na Novom Zelandu osvojila Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina. Do tada možemo samo da konstatujemo - od 21 fudbalera sa oreolom planetarnog prvaka, na poslednjoj zvaničnoj utakmici seniorske reprezentacije protiv Ukrajine u startnoj postavi našla su se svega dvojica - Predrag Rajković i Nemanja Maksimović. Sa klupe su kasnije ušli Sergej Milinković Savić i Mijat Gaćinović. Šta tek reći za onaj odlučujući dvoboj sa Portugalom, kada na Tumbakovićevom debiju nije bilo nijednog „Novozelanđanina“!?

„Alo!“ podvlači crtu - gde su trenutno naši momci čije zlato na kraju nije došlo na naplatu...

Nemanja Maksimović (25)

KLUB: Hetafe

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 19

Momak iz Banje Koviljače postigao je pobedonosni gol u finalu Mondijalita protiv Brazila. U trenutku uspeha bio je član Domžala, ali je posle Novog Zelanda potpisao za Astanu iz Kazahstana. Ipak, 2017. odlučuje se za španske klubove, prvo Valensiju, a posle i za Hetafe čiji je član do 2024.

 

Mijat Gaćinović (25)

KLUB: Ajntraht

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 18

Rođeni Novosađanin u avgustu 2015. potpisao je za Ajntraht iz Frankfurta i dalje je njihov član.

 

Andrija Živković (24)

KLUB: Benfika

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 17

Rođeni Nišlija najmlađi je kapiten Partizana u istoriji sa 17 godina, sedam meseci i 18 dana. Zbog neslaganja sa upravom kluba, prebačen je u Teleoptik za koji je igrao do juna 2016. Posle toga je potpisao petogodišnji ugovor sa portugalskom Benfikom.

 

Sergej Milinković Savić (25)

KLUB: Lacio

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 15

Mesec i po dana po osvajanju trofeja na Novom Zelandu, potpisao je ugovor sa italijanskim Lacijom čiji je član i dalje. „Selili” su ga u Mančester junajted, PSŽ, Totenhem ali je njemu draža italijanska prestonica.

 

Predrag Rajković (24)

KLUB: Rems

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 13

Momak rođen u Negotinu proglašen je za najboljeg golmana prvenstva. Branio je boje Crvene zvezde, kasnije i izraelskog Makabija. Posle četiri godine, u junu 2019. seli se u Francusku gde postaje član Remsa.

 

Miloš Veljković (25)

KLUB: Verder Bremen

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 9

Odbrambeni igrač nosio je dresove Totenhema i Čarltona, a u februaru 2016. potpisao je troipogodišnji ugovor za nemački Verder iz Bremena gde se posle jedne sezone ustalio u prvom timu. U junu 2018. potvrdio je da će ostati u klubu.

 

Marko Grujić (24)

KLUB: Herta

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 8

Posle Crvene zvezde, karijeru je 2016. nastavio u Liverpulu sa kojim je potpisao ugovor na pet godina, koji je produžen do 2023. Ipak, Liverpul ga šalje na pozajmicu u Kardif, pa u Hertu. U leto prošle godine potvrđeno da će još jednu sezonu ostati u ovom klubu.

 

Staniša Mandić (25)

KLUB: Mura

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI CRNE GORE: 4

Rođeni Novaljanin je posle Novog Zelanda izazvao najviše bure. Zbog odluke da se ne nađe na spisku selektora Tomislava Sivića za reprezentaciju Srbije do 21 godine, prihvatio je dres Crne Gore. Trenutno igra za slovenačku Muru.

 

Saša Zdjelar (25)

KLUB: Partizan

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 2

Karijeru je počeo u OFK Beogradu, a već sa 18 godina postaje igrač Olimpijakosa. Grčki tim ga vraća u OFK kao pozajmicu, potom u Majorku i Partizan koji je u maju 2018. otkupio ugovor.

 

Filip Manojlović (24)

KLUB: Hetafe

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 1

Treći golman reprezentacije prošao je sve omladinske kategorije Crvene zvezde koja ga je slala na pozajmice u Sopot, Bežaniju i Bačku. U julu 2017. godine potpisuje ugovor sa španskim Hetafeom.

 

Nemanja Antonov (25)

KLUB: Muskron

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Rođeni Pančevac je po osvajanju Mondijalita potpisao četvorogodišnji ugovor sa Grashoperom, ali je proveo i godinu dana na pozajmici u Partizanu. U februaru 2019. potpisuje ugovor na dve godine za belgijski Muskron.

 

Radovan Pankov (25)

KLUB: Crvena Zvezda

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Jedini je igrač kog selektor Veljko Paunović nije ubacivao u igru. U leto 2016. prelazi u Ural iz Jekaterinburga, potom je usledila pozajmica u AEK iz Larnake. Postaje član Radničkog 2018. da bi pre godinu dana potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom.

 

Milan Gajić (25)

KLUB: Crvena zvezda

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Posle uspeha sa Orlićima, momak rođen u Vukovaru nosio je dres francuskog Bordoa tri i po godine. Promena trenera i povreda ramena uzrokovali su da u februaru 2019. potpiše troipogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom.

 

Vanja Milinković Savić (23)

KLUB: Standard

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Jedan od najmlađih aktera je posle Novog Zelanda potpisao za Mančester junajted ali nije uspeo da dobije radnu dozvolu pa je ugovor raskinut. Nosio je dres poljske Lehije, Torina, SPAL-a i italijanskog drugoligaša Askalija. Od juna 2019. nalazi se na pozajmici u Standardu.

 

Srđan Babić (24)

KLUB: Crvena zvezda

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Posle Novog Zelanda, mladi štoper karijeru je nastavio u Real Sosijedadu. Nažalost, ubrzo je poslat na pozajmicu u drugoligašku tim Reus, a 2017. dolazi u Zvezdu na jednogodišnju pozajmicu. U januaru 2018. crveno-beli su otkupili ugovor od Real Sosijedada.

 

Stefan Milošević (25)

KLUB: Spartak Subotica

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Rođeni Požarevljanin igrao je i za Zvezdu i za Partizan, a u sezoni 2013/14 potpisuje za Spartak iz Subotice, ali se posle tri godine vraća crveno-belima. U februaru 2018. potpisuje novi ugovor sa Spartakom na dve i po godine.

 

Vukašin Jovanović (24)

KLUB: Bordo

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Najupečatljivija slika posle finala sigurno su suze ovog momka, koji igra na poziciji štopera. Posle Crvene zvezde nosio je dresove ruskog Zenita i francuskog Bordoa dok je trenutno član španskog Eibara kao pozajmljeni igrač kluba francuske lige.

 

Miladin Stevanović (24)

KLUB: Čukarički

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Za Partizan je debitovao 2014. godine sa kojim je osvojio titulu šampiona kao i nacionalni kup. Ipak, crno-beli ga šalju na pozajmicu u Teleoptik, a potom nastupa za Kajzerispor. Od početka 2018. je igrač Čukaričkog.

 

Filip Janković (25)

KLUB: Triglav

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Bio je igrač Crvene zvezde, a posle osvajanja trofeja igrao je za Kataniju, Domžale, Radomlje, Ekstramaduru, B tim Kordobe. Član je Triglav Kranja od 2019.

 

Ivan Šaponjić (22)

KLUB: Atletiko Madrid

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Dečko iz Nove Varoše prošao je mlađe kategorije Partizana i u januaru 2016. prelazi u Benfiku gde igra za B tim. U leto 2017. odlazi na jednogodišnju pozajmicu u belgijski Zulte Varegem, a dve godine kasnije potpisuje trogodišnji ugovor sa Atletikom iz Madrida.

 

Stefan Ilić (25)

KLUB: OFK Bačka

BROJ MEČEVA U REPREZENTACIJI: 0

Mladi napadač bio je igrač Spartaka iz Subotice kad je osvojio zlato na Novom Zelandu. Posle toga potpisuje za Crvenu zvezdu (koja ga šalje na pozajmicu u Radnički iz Niša), Bežaniju, Metalac, da bi u leto 2019. potpisao za OFK Bačku.