Montevideo 1930
Twitter
Montevideo 1930

Twitter

Montevideo 1930, Foto: Twitter

Dan za pamćenje i za za ponos. Pre tačno 90 godina, 14. jula 1930. godine, naša reprezentacija je ostvarila prvu pobedu na šampionatima planete, i to, ni manje ni više, nego protiv Brazila, koji je već tad važio za fudbalsku velesilu. Taj ponedeljak je bio prohladan (u Južnoj Americi je godišnje doba bilo zima), kiša je konačno stala, ali je duvao jak vetar.

Selektor Boško Simonović i njegovi izabranici su bili zadovoljni zbog vremenskih uslova, računali su da će im vreme više odgovarati nego Brazilcima koji su navikli na vrućine. Igrači su delovali mirno pred polazak na utakmicu. Na izlazu iz hotela, nekoliko naših iseljenika, držeći se običaja iz zavičaja, prolilo je vodu za sreću...

Po dolasku na stadion “Sentral park” igrači odlaze u svlačionicu, a dr Mihajlo Andrejević drži kraći, ali legendarni govor. 

“Vi danas ne igrate za sebe, već za svoju zemlju, onu za koju su vaši očevi i dedovi davali živote na bojnom polju... Vi danas imate priliku da uđete u istoriju, vi ste odabrani da danas, daleko od domovine, pronesete njenu slavu...”

Fudbaleri izlaze na teren u svetloplavim dresovima, a oko 24.000 ljudi na tribinama pozdravlja Jugoslovene dok muzika intonira “Bože pravde”. Naš tim pozira sa maskotom, jednim dečačićem od nekih pet godina obučenim u srpsku narodnu nošnju, sa šajkačom na glavi. Mališan drži loptu.

JUGOSLAVIJA: Jakšić–Ivković, Mihajlović–Arsenijević, Stevanović, Đokić–Tirnanić, Marjanović, Bek, Vujadinović, Sekulić.

BRAZIL: Joel–Briljante, Italia–Hermogenes, Fausto, Fernando–Poli, Nilo, Araken, Preginjo, Pereira.

Desetak minuta je trajalo "ispitivanje snaga", a posle toga Južnoamerikanci kao da počinju da stežu obruč oko našeg gola, ali dve polušanse rešava lepim paradama Milovan Jakšić. Posle jedne njegove odlične intervencije i “boksovanja”, lopta je završila u korneru posle koga Ivković glavom izbija loptu daleko od našeg gola. Prihvata je Stefanović, tačnim dodavanjem pronalazi Arsenijevića, ovaj produžava ka Vujadinoviću koji dodaje do Sekulića. Iskusni internacionalac grabi ka golu, to je već ozbiljna šansa koja diže na noge gledaoce. Sledi snažan šut koji golman Brazilaca Žoel odbija, ali natrčava Tirnanić i preciznim šutem šalje loptu u mrežu – 1-0 za Jugoslaviju! Igrao se 21. minut... Publika je oduševljena, jer je većinski navijala za naše momke. 

PROČITAJTE JOŠ:

U 30. minutu naša odbrana zaustavlja još jedan napad protivnika, Stefanović dodaje loptu malo povučenom Moši Marjanoviću koji prelazi dvojicu rivala i pronalazi Ivicu Beka, ovaj se probija između defanzivaca Brazila i snažnim udarcem šalje loptu u mrežu. Na tribinama erupcija oduševljenja, Brazilci ne veruju šta ih je snašlo, a lako su mogli da dožive i debakl.  Stefanović u 44. minutu iznosi loptu iz našeg kaznenog prostora, kao kod drugog gola, Moša je prihvata na našoj polovini, prenosi je na protivničku i ne gledajući pronalazi na desnom krilu Tirketa, sa kojim je mogao da igra “vezanih očiju”. Brzonogi Tirnanić prodire i centrira ka Ivici Beku, koji opet beži bekovima i sa nekih 14 metara opaljuje pravu “bombu”. Lopta je po treći put u mreži, 3-0 za Jugoslaviju? Ipak ne... francuski pomoćni sudija maše i doziva glavnog sudiju koji posle konsultacije poništava gol zbog navodnog ofsajda, o kome nije bilo ni govora. Naši igrači sportski primaju nepravdu, ali zato publika žestoko zviždi i izražava nezadovoljstvo. U poluvremenu u našoj svlačionici pojavljuje se sudija Tehada i moli, preko tumača, da ne krivimo njega za treći poništeni gol koji je po njegovom mišljenju bio regularan, ali kaže da je morao da poštuje mišljenje pomoćnika.

U drugom poluvremenu naleti Brazilaca su bili žestoki. U 62. minutu, posle trećeg uzastopnog kornera, kapiten Brazilaca Preginjo uspeva iz gužve da pošalje loptu u našu mrežu i vrati Brazilu nadu da može da izbegne poraz. Do kraja utakmice više nije bilo igre, već isključivo borbe. Brazilci su žestoko napadali, a Jugosloveni se još žešće branili. Junak meča bio je  golmaMilovan Jakšić. Leteo je legendarni Jakša iz ugla u ugao, uhvatio je lopte koje su svi već videli u golu i tog dana je s pravom rođena legenda o “El gran Milovanu”, “velikom Milovanu”. Konačno, sudija Tehada svira kraj. Jugosloveni padaju jedan drugom u zagrljaj, Brazilci ne mogu da veruju šta ih je snašlo. Vest je postala planetarni hit, svi su preneli da je autsajder sa Balkana napravio veliko iznenađenje, pošto se pre početka takmičenja predviđalo da će Brazil lagano proći grupu i da će biti jedan od glavnih kandidata za osvajanje pehara. Da ne bude tako, pobrinuli su se Bek, Moša, Tirke, Milutinac, Jakša, Balerina... 

PROČITAJTE JOŠ: