Legendarni dueli Milana i Zvezde u magli dobili potpuno drugi smisao, direktor Milaneza otvorio karte, sve je ispričao (VIDEO)

Alo.rs/ F.R. | sport 2020-04-14 20:36:50 2020-04-14 20:36:50

Kako godine, pa i decenije prolaze, razne pikanterije i nepoznati detalji vezani za istorijske momente i događaje se otkrivaju.

youtube/Crvena zvezda

Krajem '80-ih su se stvarale dve dinastije - "roso-nerih" u Milanu i crveno-belih u Beogradu. Timčine koje će doći do vrha Evrope.

Antologijski duel Kuša evropskih šampiona između Berluskonijeve mašinerije i tima iz Ljutice Bogdana desio se 1988. godine. U prvom susretu je bilo 1:1, dok je u revanšu Zvezda povela golom budućeg asa Milana Dejana Savićevića. nedugo zatim se spustila gusta magla. 

Uslovi su bili toliko nepovoljni da je utakmica prekinuta i odigrana je nova. Tadašnji direktor Milana Paolo Taveđa je otkrio kako je zapravo došlo do prekida.

"Sudija Diter Pauli je prekinuo utakmicu i rekao mi da čekamo 45 minuta da vidimo da li će se magla razići. Otišao sam u svlačionicu, zapalio cigaretu i vidio četiri-pet mojih igrača da se tuširaju. Oni nisu znali da je utakmica samo privremeno prekinuta. Otrčao sam do sudije i rekao mu da ga nisam razumeo, da je moj engleski loš, da mi je karijera uništena... Pogledao me i rekao: 'U redu, igramo sutra'", kazao je Taveđa.

Nastavilo se...

"Nisam mogao da zaspim nakon prekida i tražio sam od recepcionera da mi preporuči najbolji noćni klub u Beogradu. Poslao mi je taksi, došao sam tamo i vidio sudiju Paulija, njegove pomoćnike sa nekoliko devojaka i direktorima Zvezde. Sve mi je bilo jasno. Pogledali smo se, nisam im ništa rekao", ispričao je Taveđa.

 

Milan je u naknadnom meču prošao dalje boljim izvođenjem penala, nakon što je poslije 120 minuta bilo 1:1.

Pamti se golčina Stojkovića na asistenciju Savićevića i nepriznati gol Van Bastena, iako je lopta prešla liniju makar metar. Milanezi su kasnije nadmoćno došli do titule, savladavši u polufinaluReal ukupnim rezultatom 6:1, a u finalu Steauu 4:0.

Stručnjak na klupi Milana te večeri Arigo Saki je više puta ponovio da je beogradska magla uticala na stvaranje te čuvene ekipe.

Expand player
Pogledajte više