hidžab
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen Youtube/Novo jutro

Novi zakon stupa na snagu u nedelju, 5. maja, javlja "Raša tudej".

"U slučajevima kada verska uverenja podnosioca zahteva ne dozvoljavaju da se pred strancima pojavi bez pokrivala za glavu, fotografije se moraju načiniti sa pokrivenom glavom, ali da se ne skriva `oval lica`", navodi se u dokumentu, prenosi "Srna".

Takođe, fotografije sa šalovima koji potpuno ili delimično zaklanjaju bradu podnosioca prijave neće biti prihvaćene.

Vlasti već dozvoljavaju građanima Rusije da koriste fotografije u hidžabu kada podnose zahtev za patente, pasoše, vozačke i radne dozvole.

Član Komiteta za bezbednost i antikorupciju Državne dume Bijsultan Hamzajev rekao je "Ruskom parlamentarnom listu" da će novi propisi omogućiti vernicima da poštuju svoje verske tradicije, osiguravajući istovremeno "bezbednost države", jer je lice, kao i svaki drugi podatak, potrebno kako bi video-monitoring sistem mogao da identifikuje osobu.

U sovetsko vreme, sve fotografije za pasoše su dostavljane bez marama i hidžaba. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, muslimanke su počele da koriste fotografije sa hidžabom sve do 1997. godine, kada su vlasti zabranile tu praksu. Vrhovni sud Rusije je 2003. godine proglasio zabranu nezakonitom.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija "multinacionalna i multireligijska zemlja" koja se prema svima odnosi s poštovanjem, dodajući da u zemlji živi oko 190 etničkih grupa, od kojih su neke "zastupljene u milionima ljudi".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading