Osvetili se Špancima: Italijani slave pobedu
Tanjug/AP
Osvetili se Špancima: Italijani slave pobedu

Tanjug/AP

Osvetili se Špancima: Italijani slave pobedu, Foto: Tanjug/AP

"Osveta se servira hladna", kaže narodna poslovica, koja bi večeras mogla da opiše trijumf Italije nad Španijom. "Azuri" su se ovom pobedom osvetili "furiji" za bolan poraz (4:0) u finalu Kontinentalnog šampionata 2012. Golove za Italiju postigli Đorđo Kjelini u 33. i Pele u prvom minutu zaustavnog vremena.

Italija je od starta krenula inicijativnije od protivnika, a u prvih pola sata stvorili su nekoliko stopostotnih šansi, naročito onog udarca Pelea, kao i polumakazice Đakerinija, kada je De Hea refleksno odreagovao i sačuvao gol.

Ono što je španski čuvar mreže uspeo tada, nije učinio u 33. minutu kada su Italijani došli do vođstva. Eder je najpre izveo slobodan udarac, što je De Hea uspeo da amortizuje, ali je na odbijenu loptu natrćao defanzivac Juventusa Kjelini i zakucao loptu u mrežu.

U drugom poluvremenu utakmica je bila ravnopravna, a kako je meč odmicao, Španci su sve više napadali. Stvorila je Del Boskeova četa nekoliko obećavajućih prilika, ali je Đanluiđi Bufon dokazao zašto je jedan od tri najbolja golmana na svetu.

Italija je potvrdila podebu i prolaz u četvrtfinale u prvom minutu sudijske nadoknade iz kontra napada kada je Pele naleteo unutar kaznenog prostora i savladao De Heu za konačan rezultat.

Španija ovom eliminacijom nije uspela da postane prva ekipa koja je tri puta uzastopno osvajala titulu šampiona Starog kontinenta, dok će "azuri" u četvrtfinalu snagu odmeriti sa Nemačkom.

Taj duel na programu je 2. jula u Bordou.