sudije
Foto: Alo/Foto: Marko Metlaš/Alo!

Premijer liga Engleske po mnogo čemu je lider u evropskom fudbalu. U njoj se obrće najveći novac, sliva se enormni broj evra od TV prava, a poslednji, rekordni, prelazni rok zatvoren je pošto su klubovi potrošili 2,76 milijardi evra na nove igrače. Zajednički izdaci 20 premijerligaških klubova tokom prelaznog roka oborili su prethodni rekord potrošnje od 2,24 milijarde evra, postavljen prošlog leta.

Santrač nasledio Filipovića

Odbor za hitna pitanja FSS odlučio je da smeni predsednika Sudijske komisije Dejana Filipovića. Umesto njega, brigu o sudijama preuzima Dejan Santrač. Filipović je od juna 2021. godine postao predsednik Sudijske komisije, a ove sezone se našao na udaru večitih rivala. Najpre ga je napao Partizan, gde je na njegov račun iznet niz teških reči, pre svega od sportskog direktora crno-belih Ivice Kralja. Nedavno je ka Filipoviću upućen i niz otrovnih strelica sa „Marakane“. Crveno-beli su se bunili nakon meča protiv Čukaričkog, potom su i zvanično tražili njegovu smenu, a kulminiralo je sve nakon delegiranja Srđana Jovanovića, što su crveno-beli shvatili kao namerno kontriranje Filipovića. Poslednje kolo Superlige obeležilo je niz velikih grešaka na više utakmica, a očigledno je sve kulminiralo time da je Filipović platio ceh na kraju.

U opšti finansijski haos sjajno su se uklopile i sudije jer njihova plata je između pet i devet puta veća od prosečne! To je normalno ako se zna da su fudbaleri sa primanjima višestruko većim od normalnih. Tačno je da prolaze kroz sito i rešeto i da se na njih vrši ogroman pritisak klubova, navijača, javnosti, medija, društvenih mreža... ali umeju to debelo da naplate. Naruku im je išlo i iskorenjivanje huliganstva u vreme premijerke Margaret Tačer.

S druge strane na utakmicama nižih rangova daleko od očiju javnosti pritisak je skoro nepodnošljiv i sve je manje sudija na listama jer nije lako dokopati se Premijer lige ili Čempionšipa, gde je sve pod lupom. Ali kada se domognu vrha...

Superligi tri miliona evra

Uprava Premijer lige obnovila je 2021. godine saradnju sa TV kućama, te će za prenose utakmica ostrvskog prvenstva od 2022. do 2025. dobiti skoro 5.500.000.000 evra. Premijerligaši su u dogovoru s vladom, koja im je pomogla da zaobiđu obavezni javni tender, obećali da će, pored 143.286.370 evra za solidarnost, donirati dodatnih  116 miliona evra kao pomoć amaterskom, ženskom i bazičnom fudbalu, smatrajući da su oni pretrpeli najveći finansijski udarac tokom pandemije.Superliga Srbije vredi, po Areni sport i Telekomu, tri miliona evra.

Engleski GiveMeSport navodi da sudije u Premijer ligi zarađuju godišnje između 126.509 i 276.020 evra, uz bonuse od 1.725 evra po meču, što je od pet do devet puta više od prosečne plate u Velikoj Britaniji.

Prosečna godišnja plata u ovoj zemlji iznosi oko 32.202 evra, a interesantno je da pomoćne sudije dobijaju oko 34.503 evra, uz bonus od 920 evra po utakmici. Slična je zarada i za VAR sudije.

Poređenja radi, u Srbiji glavni sudija u Superligi po meču zarađuje 54.000 dinara (455 evra), pomoćni 32.000 (275), a VAR sudija 25.000 (215). Lako je izračunati koliko sudija koji je ljubimac Komisije za delegiranje pa često izlazi na terene može da zaradi. Mesečno teoretski može da se pojavi na četiri utakmice.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading