fudbal
Foto: EPA

Srpski bombarder tako je došao do 55 golova na 83 utakmice za nacionalni tim i sjajno se kotira na listi najboljih reprezentativnih strelaca kada se računa samo po jedan igrač iz nacionalnog saveza.

Smederevcu preostaju još tri utakmice: gostovanje Mađarskoj u Budimpešti i dve utakmice na domaćem terenu protiv Crne Gore (Beograd) i Bugarske (Leskovac) da popravi ionako sjajan bilans.

Logično, na ovoj listi najuspešniji su Ronaldo i Mesi, ali je puno strelaca iz egzotičnih zemalja koji su pogađali mrežu na „sumnjivim“ utakmicama i utakmicama protiv apsolutnih autsajdera.

Nejmar pretekao Pelea

Nedavno je kontroverzni Nejmar postao najefikasniji fudbaler selekcije Brazila, pretekavši kralja fudbala Pelea. Nejmar je protiv Bolivije (5:1) postigao dva pogotka i sada je na koti 79, a Pele je ostao na 77 (po nekim izvorima 78).

Kada bi se uklonili, Mitrogol bi bio još uspešniji. Ako se zna da ima 28 godina i može da igra u vrhunskoj formi najmanje 4-5 sezona, izvesno je da će i dalje napredovati. Ne treba zaboraviti da iza njega, od Bobeka (38 golova) do Borivoja Kostića (26) koji je deseti nema nijednog aktivnog fudbalera!

fudbal

Foto: EPA

 

Ako se pogleda Mitrovićev prosek (0,66) i uporedi sa većinom poznatih napadača, jasno je o kakvom se golgeteru radi. Uspešniji je od Ronalda (0,62, ne i od Mesija 0,73, Lukakua 0,70 i Kejna 0,69), Nejmara (0,63), Levandovskog (0,56), Džeka (0,50), Žirua (0,43)...

Rekorder Mundijala u zapećku

Zanimljivo je da Nemac Miroslav Kloze, igrač sa najviše golova (16) na Svetskim prvenstvima, nije među prvih 10 iako je postigao 71 gol na 137 mečeva za „elf“.

Po broju postignutih golova iza njega su ostali sa 53 gola Runi (Engleska), 52 Ernandez (Meksiko), Nilsen i Tomason (Danska), 51 Anri (Francuska), Salah (Egipat), Hakan Šukur (Turska), Aleksis Sančez (Čile) i Đan (Gana), 50 Van Persi (Holandija) i Kahil (Australija), 48 Ševčenko, Berbatov i Bonev (Bugarska)...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading