Ofsajd
Foto: EPA/EPA-EFE/Catherine Ivill

 

Na predlog Arsena Venegra, jenog od savetnika u FIFA, Svetska fudbalska organizacija i IFAB (Bord Međunardone fudbalske asocijacije - telo koje donosi pravila i menja ih), ponovo se bave modifikovanjem pravila o ofsajdu.

Ono čemu svedoči fudbalski svet jednostavno nije po ukusu navijača, igrača, niti bilo ko može reći da je savršeno rešenje. Brojne su kritike na pravilo po kojem se svira ofsajd ako je igrač, napadač, na primer, milimetar ramenom ušao u ofsajd poziciju.

Sada se radi na tome da se takve situacije više ne tretiraju kao nedozvoljene.

Od jeseni, u tri zemlje, Holandiji, Švedskoj i Italiji, biće sprovedeni testovi u ligama mlađih kategorija, i u ženskoj konkurenciji, gde se takve situacije neće više posmatrati kao ofsajd.

FUDBALSKA REVOLUCIJA Menjaju se pravila o ofsajdu, ništa više neće biti isto

EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

 

Prema novom tumačenju, ako je bilo koji deo tela kojim igač može postići gol, nije u ofsajdu, ni on nije u ofsajdu i igra se nastavlja.

- Mislim da je dobro ako želite da promenite fudbal na taj način da doprinesete razvoju i boljitku, time što će se posledica biti manje ofsajda i više golova - izjavio je šef za razvoj fudbala pri FS Švedske PEr Viden.

Šveđani su odmah kao najbolji primer aktuelnog, lošeg pravila, naveli situaciju u kojoj se našao njihov reprezentativac Aleksander Ajzak minule sezone u debiju za Njukasl na meču sa Liverpulom. U jednoj akciji je zaustavljen, jer se nalazio u ofsajdu - zapravo rame mu je bilo u nedozvoljenoj poziciji.

U FIFA se nadaju da će se u najskoriej vreme takve odluke eliminisati.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading