SJAJNA VEST IZ UEFA STIGLA NA "MARAKANU" Zvezdi se ovo nikada pre nije desilo, razloga za slavlje je mnogo
Foto: AP/Tanjug/Ap

Fudbaleri Crvene zvezde po treći put u istoriji kluba igraće grupnu fazu Lige šampiona, od kako ovo takmičenje nosi taj naziv i igra se u "novom" formatu. Pored toga, ovo će biti prvi put da su crveno-beli direktno u eliti, bez kvalifikacija.

Kontinuitet odličnih igara na evropskoj sceni u prethodnih nekoliko godina, kako Zvezde, tako i Partizana omogućio je Mozzart Bet Superligi Srbije dva tima u Ligi šampiona, jednog direktnog, a jednog u kvalifikacijama.

SJAJNA VEST IZ UEFA STIGLA NA

Foto: Twitter/printscreen

 

Isti taj koeficijent omogućio je crveno-belima da u narednu sezonu uđu sa tačno 42.000 bodova, a da stvar bude još impresivnija, šampion Srbije će gotovo sigurno dočekati žreb za grupnu fazu u trećem šeširu.

Ne samo da je bilo nezamislivo imati dva tima u Ligi šampiona, a tek šta pričati o trećem šeširu... Doduše, za tako nešto Zvezda treba da se zahvali i raznim klubovima širom Evrope.

Iznenađenja u Engleskoj, Češkoj, Španiji, Nemačkoj...

SJAJNA VEST IZ UEFA STIGLA NA

Owen Humphreys/PA via AP

 

Kada govorimo o klubovima koji su "pomogli" Zvezdi, spisak je zaista dugačak, a mogao je biti još duži i još uvek može, ali ćemo o tome nešto kasnije u tekstu.

Ko je mogao da pretpostavi da će Njukasl ući među četiri u Engleskoj i osigurati Ligu šampiona. Liverpul, Čelsi, Totenhem... svi su ostali bez elite, pa su "svrake" automatski pogurale šampiona Srbije za jedno mesto jer imaju manji koeficijent od crveno-belih.

Slična situacija je i u Nemačkoj i Španiji gde su Union Berlin/Frajburg i Real Sosijedad uspeli da se nađu na mestima koja vode u elitno takmičenje umesto recimo Sevilje, Viljareala, Ajntrahta, Bajer Leverkuzena... 

Sparta iz Praga je u Češkoj prekinula višegodišnju dominaciju Slavije i konačno došla do pehara. Tako su i Česi pogurali Zvezda za još jednu poziciju.

Da li je bolje biti u trećem ili četvrtom šeširu?

SJAJNA VEST IZ UEFA STIGLA NA

Tanjug/Ap

 

Gledajući potencijalne protivnike, možda je zaista bolje žreb dočekati iz četvrtog šešira, nego iz trećeg, ali je sa finansijske strane mnogo bolje biti što bolje kotiran.

Svaki napredak na listi znači i dodatnih 1.137.000 evra u Zvezdinu kasu. To uopšte nije malo, a ta cifra može i dodatno da raste i sasvim je izvesno da hoće.

Potencijalno najteža grupa:

Mančester siti, Real Madrid, Crvena zvezda, Galatasaraj

Potencijalno najlakša grupa:

Fejenord, Porto, Crvena zvezda, Jang Bojs

Da je, recimo, Lajpcig svoje mesto među četiri u Bundesligi prepustio Frajburgu/Union Berlinu, da je Salzburg izgubio od Šturma i ostao bez titule i tako dalje... ali šta bi bilo kad bi bilo...

Kvalifikacije tek treba da se odigraju, što znači da ukoliko neko od favorita (Rendžers, Braga, Dinamo Zagreb...) ispadne i ostane bez grupne faze, to će automatski Zvezdu pogurati još nekoliko pozicija iznad. Svakako, nemoguće je da šampion Srbije dočeka žreb za grupnu fazu u drugom šeširu, ali može zaraditi još koji milion.

Poslednji put da je bitno u kom ste šeširu

Sigurno da vas ovaj naslov iznad zbunjuje, ali ćemo brzo da razjasnimo situaciju. Kao što mnogi već znaju, UEFA od sezone 2024/25 uvodi novi sistem Lige šampiona. Umesto dosadašnjih 32, biće 36 ekipa i to smeštenih u samo jednu grupu.

Na žrebu će postojati četiri šešira sa po devet ekipa, od kojih svakom klubu sleduju po dva iz svakog. To u praksi znači da, recimo, ako je Zvezda u trećem, dobiće dva rivala iz trećeg, ako je u četvrtom dobiće dva rivala iz četvrtog (plus po još dva iz preostalih šešira). Dakle, neće biti bitno u kom ste šeširu, jer iz svakog dobijate po dva protivnika.

 

 

Opet će, a to svakao nije mala stvar, biti bitno zbog finansija, jer će ponovo svaka bolja pozicija, nositi sa sobom i veće premijer od UEFA.

Koliko je Zvezda zaradila od plasmana u Ligu šampiona?

SJAJNA VEST IZ UEFA STIGLA NA

FK Crvena zvezda

 

Nakon što crveno-beli overili titulu Superlige i zvanično se plasirali u grupnu fazu Lige šampiona, UEFA ih je obradovala lepim vestima. Na račun Zvezde biće uplaćeno 15.640.000 evra, samo za plasman, plus dodatnih 9.096.000 evra, ukoliko ostanu prvi iznad crte u trećem šeširu. Svako pomeranje napred doneće još dodatnih 1.137.000 evra. 

Dakle, Zvezda sada ima sigurnih 24.736.000, sa tendencijom rasta. Tu nisu uračunata prava prenosa, kao i ulaznice. Naravno, Srbija ne dobija istu cifru kao recimo Engleska, ali ni taj novac nije zanemarljiv.

Pored toga, sigurno da su se "zvezdaši" uželeli Lige šampiona u Beogradu, pa bi uz rasprodatu "Marakanu" na sve tri (ili više) utakmica naredne sezone i to bila jako lepa zarada od prodatih karata.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading