DRAMA U ITALIJI Fudbaleri u panici zbog smrti Mihajlovića i Vijalija: Nismo znali šta pijemo, pričali su nam da su vitamini
Foto: EPA/EPA-EFE/SERENA CAMPANINI, EPA-EFE/ETTORE GRIFFONI

 

Siniša Mihajlović i Đanluka Vijali otišli su u večnost za kratko vreme. Dvojica fudbalera koji su bili legende italijanskog fudbala i Serije A, preminuli su od kancera u kratkom vremenskom razdoblju.

Iako su bolovali od različitih vrsta kancera, smrt Siniše Mihajlovića i Đanluke Vijalija digla je Italiju na noge. Otvorile su se neke teme o kojima se decenijama ćutalo. O korišćenju nedozvoljneih supstanci, o tome kako su fudbaleri terani da uzimaju neproverene tablete i razne suplemente.

Zato je Italija u strahu, zato se na Apeninima sve glasnije priča, da su Siniša Mihajlović i Đanluka Vijali mogli još da žive. Srbin je imao 53, a Italijan 58 godina. Njihovim bolestima možda su kumovale supstance koje su uzimali dok su bili fudbaleri. Zato su njihovi nekadašnji saigrači u velikom strahu za život.

 

 

O dopingu i korišćenju nedozvoljenih supstanci prvi je javno progovorio trener Zdenjek Zeman, inače čovek na čiju je promociju knjige došao Siniša Mihajlović neposredno nedelju dana pred smrt. Čeh koji se kao trener izgradio u Italiji optužio je 1998. godine Juventus da dopinguje igrače. Posle sudskog procesa, Juventusov doktor Rikardo Agrikolo je osuđen na 22 meseca zatvorske kazne zbog sistematskog dopinga u periodu od od 1994. do 1998. godine.

Mnogi fudbaleri, posle smrti Mihajlovića i Vijalija, danas se pitaju šta su to morali da uzimaju, strahujući za zdravlje.

- Trebalo bi istražiti kakve smo supstance tada uzimali. Moramo da znamo da li će nam uzimanje raznih supstanci iz tog perioda naškoditi vremenom. Uplašen sam. Svašta se dešava velikom broju igrača iz tog perioda. Bila je tada doping kontrola, nismo tek tako mogli da uzimamo svašta ali sada bi valjalo istražiti da li su supstance koje smo tada uzimali ostale u našim organizmima ili su izašle - rekao je Dino Bađo za "Korijere delo sport", nekadašnji igrač Juventusa, Parme, Lacija...

 

 

Slično razmišlja i Rumun Florin Radučoju, koji je u Italiji igrao za Bari, Veronu, Milan i Brešu.

- Znam da smo uzimali neku roze tečnost. I razne neke lekove. Sada želim da pozovem doktora iz Breše da bi saznao više šta smo to tada uzimali. Tada nismo znali šta nam daju, uvek su govorili da su u pitanju vitamini i glukoza. Dobro se sećam da smo tu roze tečnost uzimali uvek pre utakmica. U Milanu smo uzimali i neke pilule. Trebali bi da se zapitamo zašto se dešavaju ove prerane smrti - kazao je Radučoju.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading