DOBRO DOŠLI Srbija poslednji meč pred Mundijal igra 18. novembra u Bahreinu
Foto: privatna arhiva

Odavno odbrojavamo dane do početka Mundijala u Kataru, ali pre starta Srbiju 18. novembra u Bahreinu očekuje prijateljski meč protiv domaće selekcije. Šta Piksi i njegovi izabranici u Rifi mogu da očekuju, za Alo! priča Miloš Đurović, kondicioni trener bahreinskog kluba Sitra, koji je dobro poznat po radu u Crvenoj zvezdi, Sinđeliću, Voždovcu, Metalcu, Kini i na Bliskom istoku.

Da li je FSS napravio dobar izbor?

- Pun pogodak! Blizu je Katara, plastično rečeno, duže traje poletanje i sletanje aviona nego sam let od Maname do Dohe. Klima je kao u Kataru, a iz iskustva znam da Evropljanima treba vreme da bi se privikli na uslove koji vladaju u ovom delu sveta. Zbog toga sam ubeđen da će mečevi u Kataru, bar prva dva kola, biti u sporijem ritmu. Neke selekcije su za dane do Mundijala izabrale Tunis, Iran.. i pogrešile.

DOBRO DOŠLI Srbija poslednji meč pred Mundijal igra 18. novembra u Bahreinu

Profimedia

 

 

Zar mora avionom?

- Ne mora i ne može! Može i brodom za pola sata. Bahrein i Katar nisu baš u najboljim odnosima, pa zato i nema avionskih letova. Najčešće se ide preko Saudijske Arabije i UA Emirata! Kolika je netrpeljivost govori sledeći podatak. Trenutno je u Bahreinu pauza zbog priprema olimpijske selekcije za Golf kup, ali će se liga igrati u vreme Mundijala, kao neki vid bojkota. Diče se što protiv Katara vode sa 10:9 u pobedama.

Saradnja sa Ole iz Borče

Miloš ističe i jednu zanimljivost.

- Direktor Formule 1 za Bahrein zaljubljenik je u fudbal i osnovao je ispostavu škole fudbala Ole iz Borče u Bahreinu, čak se na ulazu vijori srpska zastava .

Sada je oko 33-34 stepena?

- Ali u vreme Mundijala biće 22-23 jer se igra na klimatizovanim stadionima na kojima je moguće programirati i vlažnost vazduha, što je važan faktor. Svi su arhitektonska čuda. Radio sam pre Bahreina, u kome sam drugi put, u Kini, Kataru dva puta, Kuvajtu i verujte mi da neće biti greške. Uložen je ogroman novac i sve će biti pod konac.

Bahrein će u Rifi dočekati Srbiju?

- Pre toga igraju s Kanadom, ali veće je interesovanje za utakmicu sa nama. Zaslužan je Mladen Jovančić, koji je dugo igrao u Bahreinu, radio je i Slobodan Krčmarević, moja malenkost, ali i Staniša Mandić, koji je nedavno došao u Est Rifu. Cene naš fudbal pošto im je legendarni Ljubiša Broćić bio jedan od prvih selektora.

Ibica Golfskog zaliva

Bahrein je puno liberalnija zemlja od ostalih iz okruženja?

- Ako vam kažem da sam za dve godine u Kataru stekao jednog , a u Bahreinu za duplo manji period sijaset prijatelja, sve vam je jasno. Ljudi su opušteniji i prijemčiviji. Bahrein nazivaju Ibica Golfskog zaliva, mesto za provod i zabavu, naftni finansijski centar u koji svi Arapi rado dolaze. Od 1971. je nezavistan u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo, a emirat je zvanično postao kraljevina 2002. godine. Tokom 1986. je nasuta peščana prevlaka koja Bahrein povezuje sa Saudijskom Arabijom i po njoj je sagrađen put dugačak 28 kilometara. U svetu je to čudo poznato kao Most Kralja Fahda - hvali Đurović daleku destinaciju.

Na toj utakmici najvažnije je izbeći povrede?

- Sigurno će biti baš prijateljski dvoboj. Bahrein je imao veliki uspon 2006. do 2012. godine pošto su njegovi fudbaleri najtalentovaniji na Bliskom istoku, ali su, kao i svi u ovom delu sveta, lenji. Tada su bili 44. na FIFA rang-listi, a sada su 85. Ne slede put, već idu linijom manjeg otpora. Ništa nisu ulagali, pa su stagnirali su 6-7 godina. Nemaju bazu, malo je žitelja, oko milion i po, ali ogromna većina su stranci. Pomak su doneli sinovi kralja Bahreina. Prvi je na čelu kluba Al Kaldija, a drugi vodi Olimpijski komitet, a cilj projekta „Tamuh“ je omasovljenje i brži razvoj.

Princ na zrnu graška

Bahrein je jedna od najmanjih država u Aziji sa samo 750 kvadratnih kilometara, dakle manja je od najvećeg aerodroma u Saudijskoj Arabiji! Od ukupne površine pod pustinjom je 92 odsto države, 54 odsto žitelja su stranci, od lokalnog stanovništva 66 odsto su muslimani šiiti.

Kvalitet fudbala?

- Dovode igrače iz Jemena, Sudana… i naturalizuju ih. Ima stranaca sa pasošima Maroka, Alžira i Tunisa. Evropljani su retki. Trenira se samo u večernjim satima, a kada sam predložio rad pre podne... Davno sam naučio, čovek mora da se prilagodi njima, a ne oni njemu ukoliko želi da o(p)stane. Liga je proširena sa 10 na 12 klubova i svaki ima svoj trening kamp, a mečevi šampionata igraju se na tri stadiona. Nacionalni u Rifi, na kome će igrati protiv Srbije, namenjen je selekciji.

Reprezentacija nije bauk?

- Dok su selektori bili Argentinac Batista i Čeh Mačala, nije bilo ozbiljnosti. Onda je 2019. godine došao Portugalac Elio Sousa i sve je utegao. Osvajanjem Golf kupa 2019. u Kataru, pobedom 1:0 nad Saudijskom Arabijom, ostvaren je najveći uspeh. Pre toga su trijumfovali na Panarapskim igrama i Igrama zapadne Azije. Imaju samo par internacionalaca, najbolji je napadač Abdula Jusuf koji je svojevremeno igrao za Spartu iz Praga, a sada je u Džakarti gde mu je trener Nemac Tomas Dol. Dobar je vezista Sajed Dia, ali je u svađi sa selektorom, pa „ronioci bisera“ na njega ne računaju.

Tata neće da se udaljava

Miloš je sin nekada poznatog Zvezdinog asa Žarka Đurovića.

- Nudio sam mu posao u Bahreinu, ha-ha, ali neće ni da čuje. Dosta mu je Kine i udaljenih destinacija, on bi nešto ispred praga tipa Slovenija, Češka, Slovačka...

Kako se porodica snašla?

- U Bahreinu sam ponovo od juna pošto sam zamrznuo posao u U21 FSS jer trenutno nema takmičenja. Sa suprugom i ćerkicom, koja ide u internacionalni vrtić, živim na ostrvu Marasi. Bahrein čine istoimeno i još 32 manja ostrva. 

Najbolje uz Šustera 

Imate samo 38 godina, ali već zavidno iskustvo.

- Iskreno, najupečatljivije mi je bilo u Kini gde sam godinu i po radio u klubu Dalijan, a šef struke bio je slavni Bernd Šuster. Dao mi je odrešene ruke, a igrali su Fonte, Karasko, Gaitan...

Kuća na obali, bazen, fitnes centar... baš ono što nam treba, a iskreno, imam puno slobodnog vremena - prezadovoljan je Miloš Đurović.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading