MONDIJAL NA SVAKE DVE GODINE Infantino dobio jednoglasnu podršku
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Afrička fudbalska konfederacija (CAF) jednoglasno je u Kairu podržala "odluku Kongresa FIFA da sprovede studiju izvodljivosti" o održavanju Svetskog prvenstva na dve, umesto na četiri godine.

CAF je prvi koji je zvanično i javno odobrio plan da se Mondijali igraju na dve godine, istim tempom kao i Afrički kup nacija.

Podržan je i predlog za osnivanje Superlige afričkih klubova.

Predsednik FIFA Đani Infantino je, u govoru pred čelnicima CAF (54 države), rekao da protivnici predloga da se Svetsko prvenstvo igra na svake dve godine plaše da će biti svrgnuti sa vrha svetskog fudbala.

- Oni koji su protiv su oni koji su na vrhu - rekao je Infantino zvaničnicima Afričke fudbalske konfederacije u Kairu. - To se dešava u svakom sektoru života, kada se pomenu reforme i promene, oni koji su na vrhu ne žele da se ništa menja. Možda se plaše da će njihova liderska pozicija biti ugrožena ako se nešto promeni.

Evropa i Južna Amerika su imale učesnika finala na svakom Svetskom prvenstvu od 1930. godine, a njihova snaga donela im je 18 od 32 mesta na šampionatu u Kataru 2022.

- Razumemo to i čestitamo im što su bili tako uspešni u dostizanju vrha. To je fantastično i oni su primer za sve, ali u isto vreme ne možemo zatvoriti vrata za druge.

Nijedan afrički tim nije stigao do polufinala Svetskog prvenstva, najbliži je 2010. bio Milovan Rajevac sa Ganom, kada je Asamoa Đan promašio penal vredan polufinala u 120. minutu.

Afrika će imati samo pet reprezentacija u Kataru. Taj broj će se povećati na deset 2026. godine kada će se odigrati prvo Svetsko prvenstvo sa 48 ekipa.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading