STOKA Splitska Torcida u Osijeku udarila na pravoslavlje preko domaćeg trenera Nenada Bjelice
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

"Pape i dida bili su Torcida", stihovi su navijačke himne fanova Hajduka, ali je očigledno da ni otac ni deda nove generacije nisu naučili nekim osnovnim postulatima. Potvrda je poslednji događaj iz Osijeka posle utakmice domaćeg tima i "bilih" (1:1).

Iskulirao Gustafsona

U taboru Hajduka bili su iznenađeni jer Bjelica nije uzvratio na pruženu ruku švedskog trenera Jensa Gustafsona posle utakmice.

- Svima na klupi dao sam ruku osim njemu jer nije kulturan i ne zna da se ponaša kako dolikuje treneru koji sedi na Hajdukovoj klupi. A pre utakmice pružio sam mu ruku bez obzira na to što on u Splitu nije učinio isto.

U vreme dok je trener domaćih Nenad Bjelica davao izjavu s tribine na kojoj su se nalazili navijači Hajduka počele su uvrede. Ostatak stadiona je već bio prazan, a odjekivalo je: 
"Bjelice Srbine, čakija ti ne gine", i to nekoliko puta.
Neugodna situacija pogodila je trenera Osijeka, izbacila ga iz takta, kako i ne bi. Bio je uzbuđen, potresen...

Crnogorac Božo saigrač Ljupka Petrovića

Bjelicu od malih nogu poznaje legenda Osijeka Ljupko Petrović.
- Sa Nenadovim ocem Božom igrao sam u Šparti iz Belog Manastira. Bio je strašan golgeter. Tako je počelo druženje koje su produbili Nenad i moj sin Srđan.
Nenadov otac je Crnogorac, a majka Mirjana Hrvatica?
- To apsolutno nema nikakve veze. Prevazišli smo valjda bilo kakvu vrstu podela. Hvala Bogu, iza nas je vreme u kome se gledalo poreklo, mada mi je to u jednom periodu bila prepreka da preuzmem Dinamo

Ali nije prećutao pošto je odradio javljanje. 
- Jeste li čuli? Hoćete li ovo notirati? - prodrao se Bjelica prema splitskim novinarima, pa dodao: Da znate, pola sam Hrvat, a pola Crnogorac.
Isfrustrirani delovi jedne od najstarijih i najpoznatijih navijačkih grupa pali su na ispitu. Hajduk je decenijama (poslednja titula 2005, kup 2013) u neviđenoj krizi, pre svega rukovođenja. Ujedno je i najveća bruka hrvatskog fudbala pošto je u Evropi ispadao od Libereca, Dila Gori, Gzire, Tobola, pa Torcida ne bira način da iskali bes. Bjelica se poslednji našao na udaru možda zbog činjenice da je bolji trener od deset poslednjih Hajdukovih - zajedno.

Srbinu Žungulu klanjali se do poda

Hajduk je oduvek u svojim redovima imao Srbe. Od Miroslava Vardića, preko trenera Dušana Nenkovića, pa Boriše Đorđevića... A nekima se Torcida klanjala do zemlje. Najbolji primer je boem i golgeter Slaviša Žungul koji je rođen u Požarevcu. Čistokrvni Srbin po ocu i majci Danici, koja se preudala u Kaštel Lukšić pored Splita, gde je Slaviša, još kao dete, dobio očuhovo prezime Žungul.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading