PUCANJ U SOPSTVENO KOLENO! Šta se desilo sa srpskim fudbalom i ima li nade za spas?
EPA/Marko Metlaš

 

Flora ili Šamrok igraće Evropu, Riga ili girbratalski Linkoln takođe će igrati Evropu. Kairat ili Fola iz Luksemburga dele istu sudbinu, a tu su i Alaškert, Šerif, Mura, Helsinki, Jablonec, Žilina, finski Kups... ali pored svih njih mesta je bilo samo za Crvenu zvezdu i Partizan.

Samo stavite prst na čelo i zapitajte se kada se tačno desilo da gledamo u leđa finskim, luksemburškim, irskim, letonskim ili gibraltarskim klubovima. Da li se još uvek zavaravamo sa dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i do kada će to trajati, ako još uvek traje?

Pravu sliku našeg fudbala videli smo u proteklih sedam dana, dovoljno je samo to da pogledamo. Crvena zvezda za 180 minuta nije uspela da pobedi moldavski Šerif (1:1, 0:1) pa je drugu godinu vezano ostala bez Ligi šampiona i to ispadanjem od realno slabijih rivala.

Jedan remi iz četiri meča

PUCANJ U SOPSTVENO KOLENO! Šta se desilo sa srpskim fudbalom i ima li nade za spas?

Foto: ALO/Marko Metlaš

 

Samo dva dana kasnije Hamarbi i LASK su izneli ogledalo pred naš fudbal i još jednom nas naterali da pogledamo u sopstveno lice i sopstvenu realnost. Prilično lakih 5:1, a onda i 6:1 u porazima Čukaričkog i Vojvodine pokazali su gde se trenutno nalazi naš fudbal na evropskoj mapi.

Partizan je umalo kompletirao učinak od četiri poraza iz četiri meča, ali je golom u 90. minutu uspeo da odigra nerešeno i spase 0,25 bodova za Superligu. Da li je to dovoljno? 

Mađari, Hrvati, Šveđani...

PUCANJ U SOPSTVENO KOLENO! Šta se desilo sa srpskim fudbalom i ima li nade za spas?

EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY

 

Dinamo Zagreb igra plej-of i veliki je favorit za ulazak u Ligu šampiona. Švedski Malme je takođe na korak do grupne faze Lige šampiona, mađarski Ferencvaroš drži lekcije o tome kako treba da se radi. Uspeli su da eliminišu već godinama standarnog člana elite Slaviju iz Praga, ne treba trošiti reči na Salcburg.

Kada svima njima dodamo ekspanziju klubova u Irskoj, Severnoj Irskoj, Velsu, Kazahstanu, Jermeniji... Mnogi klubovi su "muški poginuli" u kvalifikacijama poput TNS-a koji je nakon penala ispao od Plzena, RFS-a koji je umalo eliminisao Gent...da ne nabrajamo dalje.

Gde je tu srpski fudbal?

PUCANJ U SOPSTVENO KOLENO! Šta se desilo sa srpskim fudbalom i ima li nade za spas?

FK Crvena zvezda

 

Crvena zvezda je na četiri meča pobedila samo jednom, ali je srećom osigurala plasman makar u Ligu Konferencija. Partizan je slavio dva puta protiv Dunajke Strede, a onda na iglenim ušima eliminisao Soči posle penala. Čukarički se iole potrudio pa je ostvario tri pobede, dok je Vojvodina dva puta slavila, ali ni pobede protiv Penevežisa nisu obećavale, naročito ne ona u Novom Sadu gde je rival Novosađen saterao u ćošak, a onda pukom srećom "lale" su došle do pobede.

Srbija je i posle svega ovoga u igri za dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali da li smo zaslužili? Rezultati su nam pred očima. Jasno je da su srpskom fudbalu potrebne promene, hitne. Da li će se to desiti, teško je reći, ali ovo leto je za što skoriji zaborav.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mito

13.08.2021 12:43

Naš fudbal je loš jer je rukovođenje loše od kuće fudbala, do najsitnije uprave. treneri su pručeni, igraći se rasprodaju ćim uđu u prvi tim, kupuju se stranci, koji i akjo nešto vrede posle deve tri godine potonu u sivilo. O tome da su fudbaleri priučeni kao i treneri, štopovanje lopte užas (sem po neki pojedinac) kontrola lopte pri trku sa loptom loša, ne igra se po zemlji, centaršutevi su ako nekog pogodi lopta dobro, ako ne nema veze. Igraći kao šutiraju sa obe noge, a i onu bolju ne znaju da koriste, tehnika šuta neizrađena i zato 80% lopti kod šuta ide nebu pod oblake. Jednom u pet godina vidim da je dešnjak sa desnog krila uputio šut vanjskom u dali ugao. Oni kao znaju da šutiraju sa obe i onda dešnjaku dođe na levu nogu i on tako udari da se jedva dokotrlja do golmana ili ode preko tri visine gola. Gledam sinoć Drulović komentariše utakmicu, a priućeni Stanojević vodi Partizan. Ako ništa mogli su da vrate Tumbakovića ili neke od igraća Partizana koji treniraju klubove u II ligi Engleske. Treba sve rašćistiti, od vrha. Napraviti generalni plan razvoja od najnižih kategorija i trener kako raste generacija, ako ima uspeha uvodi ih u prvi tim i preuzima prvi tim. To ima smisla. Stranac može da igra samo ako stvarno ima kvalitet, da uz njega stasaju mlađi.