DVA MESTA U LIGI ŠAMPIONA? Evo gde se tačno nalazi Srbija posle prvih utakmica naših klubova u Evropi
Foto: Marko Metlaš/Alo!

Srbija je neočekivano napravila veliki korak unazad u trci za povratak u kvalifikacije za Ligu Evrope i dobijanje dodatnog mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od sezone 2023/24. Podsećanja radi, ako Srbija sezonu koju je počela kao 13. završi do 15. mesta na UEFA rang listi, imaće pet predstavika u Evropi za dve sezone, u suprotno će se nastaviti tavorenje i nastaviti sunovrat koji je započet gubitkom mesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Ali, nije dobro počelo... Crvena zvezda je doživela potpuno neočekivan poraz od Kairata. Nije sporno da će se Zvezda plasirati dalje, jer je Kairat po kvalitetu dve klase ispod četvorostrukog uzastopnog prvaka države, ali je svaka pobeda i svaki bod bitan za Srbiju u trci za ostanak među 15. najboljih na listi UEFA. Zato je izuzetno bitno i za Zvezdu i za Srbiju da posle pobede nad Kairatom u sredu nastavi sa pobedama i u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, gde će imati mnogo slabijeg rivala od Kairata. 

Podbacio je i Čukarički, koji je skupo platio ceh promašenim šansama i tako je sebe doveo u opasnost da ispadne, a Srbiju je uskratio za unapred upisane važne bodove za rang listu UEFA. 

Partizan i Vojvodina su opravdali uloge favorita, ostvarili su minimalne pobede, ali u revanšima ne smeju da misle samo na prolaz, već moraju da jure pobede kojima bi popravili koeficijent i sebi i Srbiji. 

Nacionalni koeficijent se pravi tako što se ukupan broj osvojenih bodova u jednoj sezoni deli sa brojem klubova koji su igrali. U našem konkretnom slučaju, zbir bodova će se podeliti sa četiri. 

Hrvati krenuli silovito

Za razliku od Srbije, Hrvatska iza sebe ima izuzetnu nedelju u takmičenjima pod okriljem UEFA. Jedan od naših direktnih rivala u trci za dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona je imao četiri predstavnika u Evropi i ostvario je tri pobede i upisao jedan remi. 

Srećom tri direktna rivala Srbije, Grčka, Turska i Kipar, su očajno otvorili evropsku sezonu, pa nam to za sad ide na ruku. Opasnost nam predstavljaju i Švajcarci i Norvežani, pa i na rezultate njihovih klubova moramo da obratimo pažnju. 

Izvesno je da ovo prelomna sezona za sve klubove i države koje jure dva mesta u Ligi šampiona, pa bi na kraju, kad se podvuče crta, svaki bod mogao da bude presudan. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading