VEČITI ŠAMPION, POLICAJAC U SUPERMARKETU I NAJVEĆI PROMAŠAJ NA "MARAKANI" Ko je mogući rival Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija?
EPA

 

Crveno-bele čeka prilično interesantan rival.

Ukoliko eliminiše kazahstanski Kairat iz Almatija, Crvena zvezda u trećoj rundi kvalifikacija igraće protiv boljeg iz dvomeča Šerifa i Alaškerta.

Moldavski šampion veliki je favorit u okršaju dva ne tako atraktivna rivala, ali prilično interesantna. Mi ćemo se potruditi da vam oba predstavimo i otkrijemo ponešto interesantno.

Šerif u supermarketu

VEČITI ŠAMPION, POLICAJAC U SUPERMARKETU I NAJVEĆI PROMAŠAJ NA

EPA

 

Kada govorimo o Šerifu, sigurno da je prva asocijacija kauboj, odnosno policajac sa šeširom koji zavodi red po lokalnim naseljima. Nema sumnje da će i klub iz Moldavije zauvek ostati upravo asocijacija na to, ali to uopšte nije slučajno.

Ime kluba Šerif zaista ima veze sa policajcima, tačnije sa nekadašnjim predsednikom kluba koji je 1998. godine, samo 12 meseci nakon osnivanja odlučio da promeni ime ekipe iz Tiras u Šerif. Njegovo ime je Viktor Gušan, a on je, pogađate, policajac po profesiji.

Gušan je jedan od najbogatijih ljudi u Moldaviji, pa se može reći da drži "pola države" u svom vlasništvu. Njegova kompanija "Šerif" vlasnik je lanaca benzinskih pumpi, supermarketa, TV kanala, mobilnog operatera, nekoliko fabrika i tako dalje...

Ljubav prema fudbalu naterala ga je da izvor prihoda usmeri i ka klubu koji je prisvojio, a ime Šerif zapravo je došlo upravo od sponzora. Takođe i stadion se zove "Šerif arena", pa je jasno da se Gušan ozbiljno dao u sportski biznis.

Večiti šampion

VEČITI ŠAMPION, POLICAJAC U SUPERMARKETU I NAJVEĆI PROMAŠAJ NA

EPA

 

Od kako je osnovan 1997. godine, pa do danas Šerif je bio šampion 19 puta, pa je jasno kakva je razlika između njih i ostalih klubova u Moldaviji. Četiri puta su igrali grupnu fazu Lige Evrope, ali plasman u Ligu šampiona još uvek nisu dočekali.

U prethodnih nekoliko sezona su u ozbiljnom rezultatskom padu. Nekada klub koji je bio povlašćen i u plej-ofu za elitno takmičenje, sada je već u drugoj rundi među nepovlašćenima pa je i sam put do Lige šampiona dosta teži po njih. Deluje da je ulaganje u sam klub dosta opalo. 

Kadu, Vujadin i najveći promašaj

VEČITI ŠAMPION, POLICAJAC U SUPERMARKETU I NAJVEĆI PROMAŠAJ NA

EPA

 

Ne treba zaboraviti da je dres Šerifa nosilo dosta domaćih fudbalera, a miljenik "zvezdaša" Vujadin Savić nosio je njihov dres, odakle je i stigao na "Marakanu". Pored njega u Moldaviji se proslavio i Kadu, kao i jedan od najvećih promašaja u novijoj istoriji crveno-belih Rikardinjo.

Na leto 2017. godine stigao je na "Marakanu" kao igrač koji je na 114 utakmica za Šerif postigao 51 gol i imao 22 asistencije. Bio je daleko najbolji strelac u tamošnjem prvenstvu i od njega se mnogo očekivalo. Međutim, tada je svima postao jasan kvalitet moldavskog fudbala. Rikardinjo je nakon šest meseci napustio Zvezdu kao veliki promašaj.

Novosadski crveno-beli se još nisu oporavili od Šerifa

VEČITI ŠAMPION, POLICAJAC U SUPERMARKETU I NAJVEĆI PROMAŠAJ NA

EPA

 

Od srpskih klubova samo se Vojvodina sastala sa Šerifom i taj dvomeč u Novom Sadu pamte prilično bolno. Moldavski klub eliminisao je "lale" u istorijskom plej-ofu za ulazak u Ligu Evrope 2013. godine.

Nakon 1:1 u Srbiji, u Moldaviji je Šerif slavio 2:1 i prošao dalje. Teško da su tada Novosađani mogli da zamisle lakšeg rivala na putu do elite, ali su im "policajci" pokvarili planove.

Pre tog duela Vojvodina je eliminisala Bursaspor nakon velike senzacije i svi su očekivali lak posao protiv Šerifa, ali...

Gol razlika 116:7

VEČITI ŠAMPION, POLICAJAC U SUPERMARKETU I NAJVEĆI PROMAŠAJ NA

EPA

 

Trenutno dres Šerifa nosi naš internacionalac, golman Dušan Marković. Prema specijalizovanom sajtu Transfermarket vrednost tima je nešto manja od 12.000.000 evra.

Prva zvezda ekipe je kapiten, 27-godišnji Kolumbijac Frank Kastanjeda. Odlični napadač bio je strelac čak 32 gola prošle sezone na 39 utakmica, a uz to je imao i 16 asistencija.

Međutim, opet se vraćamo na priču o tome koliki je kvalitet moldavskog fudbala gde gotovo svake sezone dominiraju isključivo fudbaleri Šerifa.

Tome u prilog ide podatak da su u sezoni 20/21 postigli impresivnih 116 golova uz svega sedam primljenih. Dakle, treba biti obazriv, ali svakako da je Zvezda ogroman favorit.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading