ZABORAVLJENI HEROJ IZ MONTEVIDEA Doživeo je veoma tešku povredu, bio je do kraja veran kralju i otadžbini, a to je skupo platio (FOTO)
Twitter

Ovih dana se obeležava 91 godina od igranja prvog Svetskog prvenstva u Montevideu. Svi znaju da je reprezentacija Kraljevine Jugoslavije sastavljena isključivo od Srba napravila istorijski uspeh u glavnom gradu Urugvaja, ali se o nekolicini heroja iz Montevidea malo zna jer su pali u nemilost komunističkih vlasti posle revolucije i okončanja Drugog svetskog rata.

Jedan od njih je Dragoslav Mihajlović, popularni "vampir", rođen u Aleksincu 1907. godine. Kad je u pitanju lik "vampira" u filmu i serijalu Montevideo, potkrala se jedna velika greška. Simpatični lik je dobar deo prvog filma kukao na smene u fabrici, a plus je imao talenat za "otvaranje brava" (verovatno se sećate kako je pokušao da "skupi" novac za put?!). U stvarnosti je zapravo, još dok je igrao fudbal, radio i kao policijski službenik! Iako mu je plata u državnoj službi bila osnovni izvor prihoda, Dragoslav je igrao i fudbal i to za BSK na poziciji levog beka. Tako se i našao na spisku reprezentativaca koji su krenuli put Montevidea, a tamo je odigrao sve tri utakmice i dao ogroman doprinos plasmanu u polufinale.

 

 

Sticajem nesrećnih okolnosti, polufinalna utakmica na svetskom prvenstvu protiv Urugvaja bila je poslednja koju je Mihajlović odigrao u dresu reprezentacije. Ubrzo po povratku iz Montevidea, izvanredni defanzivac je bio prinuđen da se oprosti od fudbala posle ozbiljnog preloma noge koji je doživeo 23. novembra 1930. godine na utakmici BSK-a protiv Slavije u Pragu. Imao je samo 24 godine.

Posle oporavka, "vampir" se potpuno posvetio državnom poslu i radio je kao policijski službenik u Beogradu više od decenije uključujući i period za vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije. Na toj dužnosti je ostao sve do 1944. godine, kad je napustio zemlju u strahu od odmazde nadolazećih komunističkih vlasti i nikad se nije vratio u domovinu.

Emigrirao je u Australiju i tamo se bavio trenerskim poslom. Vodio je SC Sejl Siti, a bio je i selektor ekipe jugoslovenskih doseljenika JUST u periodu između 1950. i 1960. godine. Umro je 1978. u gradu Sejl u državi Viktorija od oboljenja bubrega. Bila mu je 71 godina.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading