NA DANAŠNJI DAN POČEO JE PRVI MONDIJAL Serijal "Montevideo" se žestoko ogrešio o jednog od najvećih heroja epskog uspeha reprezentacije, koji je kasnije umro u najvećoj bedi (FOTO)
Twitter

Na današnji dan, 13. jula 1930. godine, počelo je prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu koje je igrano u Montevideou, glavnom gradu Urugvaja. FIFA je ambiciozno ušla u projekat, ali se našla u velikom problemu kad brojne evropske selekcije nisu želele da putuju u daleki Urugvaj, pre svih Englezi, Nemci, Čehoslovaci, Italijani... Šansu su neočekivano dobili Jugosloveni, ali su i oni došli u Urugvaj sa "okrnjenim timom", bez Hrvata koji su u to vreme činili bukvalno polovinu državnog tima.

Bez obzira na to, reprezentacija Jugoslavije je u "krnjem sastavu" otišla u daleki Montevideo i pod vođstvom selektora Boška Simonovića stigla do najvećeg uspeha našeg fudbala - plasmana u polufinale Mondijala. 

O većini heroja sa premijernog SP se zna mnogo, najviše zahvaljujući serijalu Montevideo, ali se u njemu potkrala jedna velika greška, kojom je napravljena velika nepravda prema jednom od heroja plasmana u polufinale. To je Ljubiša Stevanović, popularni "Leo", koji se uopšte ne pojavljuje u filmu i seriji, iz nepoznatih razloga. A radi se o istinskom heroju, ne samo našeg fudbala, već i Drugog svetskog rata. Na našoj naslovnoj fotografiji, Stefanović je drugi sleva u gornjem redu. 

Počeo u Vardaru, završio u Francuskoj

Stefanović je odigrao sva tri meča za reprezentaciju Jugoslavije u Montevideu, protiv Brazila, Bolivije i Urugvaja. Stefanović je rođen u Beogradu 4. januara 1910. godine, a ceo život je posvetio fudbalu. Igrao je na poziciji centarhalfa, prvo u beogradskom Vardaru, a zatim i u beogradskom Jedinstvu. Tokom 1928. igrao je za BSK, odakle je, kad je završio gimnaziju, otišao na dalje školovanje, prvo u Brisel, a zatim u Monpelje, gde je upisao pravo. Zajedno sa Ivicom Bekom igrao je za Set, sa kojim je osvojio Kup 1930. godine. U Francuskoj je kasnije igrao i za Nim, Sent Etjen, Tuluz i Olimpik Avinjon u kojem je i završio karijeru zbog teže povrede kolena.

Jednom je obukao dres gradske selekcije Beograda i četiri puta nosio dres reprezentacije Jugoslavije. Sva četiri puta je to bilo van domovine. Debitovao je za reprezentaciju 14. jula 1930. protiv Brazila na Svetskom prvenstvu. Reprezentacija Jugoslavije je na tom prvenstvu završila takmičenje porazom od Urugvaja sa 1:6, u polufinalu. Poslednji meč u dresu reprezentacije odigrao je neposredno posle tog Svetskog prvenstva, 3. avgusta 1930. u prijateljskoj utakmici protiv Argentine u Buenos Ajresu.

Hrabri borac u Drugom svetskom ratu

Tokom Drugog svetskog rata rata bio je mobilisan i borio se u sastavu francuskih alpskih jedinica, a posle rata, već kao francuski državljanin, tri godine je radio kao trener sa juniorima i bio funkcioner u regionalnoj trenerskoj organizaciji. Od 1975. živeo je kao penzioner sa malim prihodima u Nici, a radio je još i kao čuvar parkinga za automobile. Umro je sa 68 godina u potpunoj nemaštini.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading